Známe své spolubydlící? – Mikrobiom a my: Co chutná hodnému mikrobiomu
Ve spolupráci s Českou mikrobiomovou společností ČLS JEP
Známé rčení říká „Jste to, co jíte“, a i z hlediska našeho mikrobiomu s ním nelze než souhlasit. Způsob, jakým se stravujeme, je jedním z hlavních vnějších vlivů, které v dospělosti ovlivňují složení a činnost našich mikrobiálních spolubydlících. V této přednášce cyklu „Mikrobi a my“ se zamyslíme nad tím, jak se liší naše současná dieta od toho, čím se převážně živili naši předci, a jaké dopady má náš současný způsob života na činnost našeho střevního mikrobiomu. Krátce se dotkneme i toho, jak se na stavu našeho střevního mikrobiomu podepisují současné populární výživové trendy.
Přednáší RNDr. Monika Cahová, PhD.
O přednášející
Doc. RNDr. Monika Cahová, PhD. vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, kde rovněž obhájila svou disertační práci. Postupně pracovala v Ústavu molekulární genetiky AV ČR, Výzkumném ústavu biofarmacie a veterinárních léčiv a od roku 2000 pracuje v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Zabývá se výzkumem vztahu střevní mikrobioty a nepřenosných civilizačních chorob, zejména diabetu 2. typu a některých onemocnění gastrointestinálního traktu. Jejím koníčkem je studium vlivu diety na složení a funkci střevního mikrobiomu, je velkým fandou rostlinných diet.
Další přednášky:
18. 10. Mikrobiom a choroby GIT. Jak naladit naše
střevní mikroby na tu správnou notu? Přednáší MUDr. Jiří
Vejmelka, PhD.
1. 11. MB a roztroušená skleróza. Přednáší
prof. Eva Kubalová Havrdová
Pokladny v předsálí
Pokladny v předsálí Ústřední knihovny budou od 4. 7. do 31. 8. 2022 zcela uzavřeny. Vstupenky na naše podzimní akce lze v tomto termínu kupovat POUZE ONLINE. Prodej v pokladně a možnost rezervací opět od 1. 9. 2022.