Zrakově znevýhodněným čtenářům doporučujeme používat mobilní verzi stránek.

skok na hlavní menu | menu sekce Akce


Hlavní stránka    Akce    Proč a jak žít bez odpadu?

Proč a jak žít bez odpadu?

zítra25. 9.

PROCHÁZKA ZA OBZOR SPOTŘEBNÍ SPOLEČNOSTI

Problém nadprodukce odpadu se stal v rozvojových částech světa z nouze tolerovanou, všudypřítomnou samozřejmostí. V našich končinách je naopak velmi rafinovaně ukrýván z našeho obzoru. Sejde očí, sejde z mysli. Skoro by se zdálo, že je ho tak málo, že tu s námi ani není. Případně – to málo – jako mávnutím kouzelného proutku vyřeší recyklace. A tak se může vyrábět čím dál více věcí a my jsme pobízeni k tomu, abychom nadále nakupovali. Ekonomové si pak notují, že se máme dobře, neboť nám roste HDP a varují, že pokud tomu tak nebude, tak nám hrozí krize. Odpovídá tento popis skutečnosti anebo jsme konzumní společností vedeni za nos?

Petr Hanzel nás vezme na procházku za obzor našeho spotřebitelského horizontu – ukáže, jak to ve skutečnosti odpadem je a jak vznikla konzumní společnost – proč se z psychologického hlediska děje, že nakupujeme a vyhazujeme stále více – jaké skryté, podvědomé mechanismy naší mysli a rafinované marketingové triky nás k tomu vedou. Vysvětlí, co je životní styl zvaný zero waste, jak vznikl a proč je mnohem rozumnější, ale také výhodnější vlastnit méně věcí a vzniku odpadu předcházet, než posléze řešit nerudovskou otázku „Kam s ním?“. Promluví také o jím spoluzaložených českých projektech, které se této problematice věnují (Bezobalu a Zachraň jídlo). Představí též několik dílčích kroků (od duševní hygieny až po praktická opatření pro nákupy), které každý z nás může udělat proto, aby se odnaučil hromadit věci a aby jeho popelnice mohla postupně hubnout a on tak ušetřil přírodu, ale i své peníze a zdraví. Přednáška je určená především pro ty, kdo se chtějí v problematice nově zorientovat a také pro ty, kteří by chtěli ideu života-bez-odpadu šířit ve svém okolí a sbírají proto zkušenosti s argumentací a komunikací o tomto tématu. Nejedná se o seminář či workshop pro ty, kteří již praktikují zero waste a chtějí podrobně řešit konkrétní opatření v rámci systému pěti „R“ – i těm však nabídne náhled na významné souvislosti a odkazy na další informační zdroje, které mohou upevnit jejich motivaci na cestě k „bezodpadovosti“ a podpořit je v argumentaci s laickou veřejností.

Petr Hanzel je absolventem žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a sociální psychologie komunikace na římské univerzitě La Sapienza. Ve svých akademických i pracovních projektech se zaměřuje na odkrývání témat skrytých za obzorem veřejnosti. Při studiích zjistil, jak enormní je globální problém plýtvání, jak málo pozornosti se mu u nás věnuje a jak negativním, strašícím a moralizujícím způsobem se na něj upozorňuje. Založil proto s přáteli iniciativy, které tento problém pozitivním komunikačním stylem zviditelňují a řeší – Zachraň jídlo a Bezobalu, kde působil tři roky i jako ředitel, tiskový mluvčí a kreativec.

Obrázek akce

Přednáška
Vyprodáno
  • Určené pro: dospělé.

Najít v knihovně
  • přetáhnout tlačítko na lištu záložek prohlížeče
  • označit vybrané slovo na jakékoliv prohlížené internetové stránce
  • kliknout na odkaz "Najít v knihovně" na liště záložek prohlížeče
  • automatické vyhledání knížek k tématu v katalogu knihovny

Přihlaste se

Neznáte heslo? SSL zabezpečeno

Vyhledávání

| en