23. 1. 2020, superadmin

V sérii článků vám budeme postupně představovat nový web. Další z článků se týká návodu, jak používat na novém webu službu rezervace.

Rezervace je služba, díky které si můžete objednat knihy, které má půjčené jiný čtenář. Můžete si také zvolit si pobočku, kde si chcete rezervované knihy vyzvednout. Knihy si rezervujte v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Pozor! Rezervace je placená služba. Platí se 10 Kč za splněnou rezervaci.

Proč si rezervovat?

Představte si, že chcete konkrétní knihu, hudbu nebo film, ale má je zrovna půjčený jiný čtenář. Pak si knihu můžete rezervovat. Je třeba počítat s tím, že vaše kniha na vás bude čekat až ve chvíli, kdy ji druhý čtenář vrátí. Máme knihu k půjčení a vy nechcete, aby vám utekla? Pak si knihu můžete na vybrané pobočce rezervovat také. Jak na to? Je to jednoduché, stačí se řídit níže uvedeným návodem.

Hledat

V pravém horním rohu je velké červené tlačítko s názvem „HLEDAT“. Jakmile na něj kliknete, otevře se vám vyhledávací pole, do kterého napíšete dotaz. Název knihy, jméno autora, případně jakékoli další vodítko, které máte k dispozici.

Kliknete na „HLEDAT“ a zobrazí se výpis výsledků. Zobrazí se vám obálka požadované knihy nebo jiného druhu dokumentu, například titul Poslední aristokratka.

Kliknout na obálku knihy

Bližší informace o titulu se vám zobrazí po kliknutí na obálku knihy. Pokud si chcete titul půjčit, kliknete buď na tlačítko „ZÍSKAT JAKÉKOLIV VYDÁNÍ“ (od titulu máme víc vydání) nebo na tlačítko „ZÍSKAT“ (od titulu máme víc vydání). Po kliknutí na něj uvidíte, na kterých pobočkách je daná kniha k půjčení.

Dostupnost na pobočkách

Zobrazí se vám okno s názvem „Rezervace titulu“, kde uvidíte tzv. „Dostupnost na pobočkách“ s informací o tom, zda je daný titul přítomný na vaší pobočce nebo ne. Pokud se zobrazí hláška „Na této pobočce není titul momentálně k dispozici“, můžete si knihu rezervovat.

Tlačítko „Získat“ – rychlejší způsob rezervace

Informace o dostupnosti knihy můžete také zjistit rychlejším způsobem. Pod obálkou uvidíte tlačítko „ZÍSKAT“, na které kliknete. Pak už následuje stejný postup.

Je třeba se přihlásit

Pozor! Rezervovat titul může jen přihlášený uživatel. Přihlaste se proto nejprve do čtenářského konta (po přihlášení se vám zobrazí jako Můj účet).

Pokud nejste našimi čtenáři, klikněte na odkaz „Ještě nemám účet“. V případě, že jste zapomněli heslo do čtenářského konta, klikněte na „Zapomenuté heslo“.

Výběr pobočky

Přihlásili jste se a nyní si vyberte pobočku pro vyzvednutí . V kombu s výpisem našich poboček si jednu zvolíte a kliknete na ni. Například pobočku „Ústřední knihovna“. Vedle komba s vybranou pobočkou uvidíte vpravo velké tlačítko „POTVRDIT“, na které znovu kliknete.

Volba více poboček

Po kliknutí se vám zobrazí hláška „Vybrat si můžete víc poboček“. To znamená, že rezervaci vám splníme na pobočce, na kterou vámi vybraný titul doručíme nejdříve. Pokud o více poboček zájem nemáte, klikněte na tlačítko „POKRAČOVAT“.

Výběr termínu

V dalším kroku si vyberete termín, do jehož uplynutí si chcete rezervaci vyzvednout. Možnosti najdete v položce „O rezervaci mám zájem max. do“. Zvolit si můžete 14 dnů, 2 měsíce nebo 1 rok. Po tom, co zvolíte konkrétní termín, vyberete si jakým způsobem chcete dát vědět o splněné rezervaci.

Jak dát vědět o splněné rezervaci

Pod hláškou „O splněné rezervaci mi dejte vědět“ najdete první možnost: dát vědět e-mailem. Tato možnost je zdarma. Druhá z možností je „Zaslat poštou na konkrétní adresu“. V tomto případě si připlatíte 25 Kč k základní ceně rezervace. Pozor, stále platí, že základní cena rezervace je 10 Kč. Pokud si necháte zaslat informaci poštou, celková cena, kterou zaplatíte bude tedy 35 Kč.

V případě, že vám pošleme vyrozumění e-mailem, rezervace na vás počká 5 pracovních dnů. V případě zaslání poštou na vás rezervace počká 10 pracovních dnů.

Rekapitulace

Vybrali jste si způsob vyrozumění, nyní kliknete na tlačítko „POKRAČOVAT“. Následuje rekapitulace, ve které vám shrneme informace o tom, jakým způsobem jste si rezervaci nastavili. Uvidíte, na které pobočce si chcete rezervaci vyzvednout (např. Ústřední knihovna). Uvidíte termín, do kterého si přejete, aby rezervace byla splněna. Znovu kliknete na tlačítko „POKRAČOVAT“, na kterém se tentokrát nově objeví celková cena rezervace.

Zopakujme si, že v případě vyrozumění e-mailem je cena 10 Kč, v případě vyrozumění zaslaného poštou je cena 35 Kč.

Rezervace vydání

Po kliknutí se vám zobrazí hláška, že „Rezervace byla úspěšně vytvořena“. Můžete si také kliknutím na tlačítko „VŠECHNY VAŠE REZERVACE“ zkontrolovat výpis rezervací. Pokud se na rezervace dívat nechcete, stačí okno zavřít tlačítkem „ZAVŘÍT“ v pravém horním rohu. Vrátíte se tak na stránku titulu rezervované knihy.

Cena rezervace

Za co se platí Kolik to stojí
Rezervace 10 Kč
Vyrozumění o splněné rezervaci e-mailem zdarma
Vyrozumění o splněné rezervaci zaslané poštou v ČR 25 Kč
Vyrozumění o splněné rezervaci zaslané poštou mimo ČR Poštovné je účtováno podle platného ceníku České pošty + režijní náklady 6 Kč