10. 2. 2020, WEBREDAKTOR

V sérii článků vám budeme postupně představovat nový web. Přečtěte si základní informace o vyhledávání v novém katalogu.

Vím , co chci – hledat konkrétní titul

Vyhledávání v katalogu můžete začít kdykoli kliknutím na červené tlačítko Hledat, které se zobrazuje v pravém horním rohu webových stránek. Po té, co na něj kliknete, zobrazí se vám okno vyhledávání, do kterého můžete vepsat váš dotaz. Například název titulu Poslední aristokratka. Katalog vám ihned začne našeptávat možné tituly, a pokud se nápověda shoduje s vaším dotazem, můžete si rovnou daný titul vybrat a kliknout na něj. Podobně můžete vyhledávat nejen v názvech titulů, ale také autory, ISBN či klíčová slova.

Po kliknutí se vám zobrazí všechny druhy dokumentů, které od daného titulu máme. Pokud si chcete titul rovnou půjčit, můžete kliknout na tlačítko „ZÍSKAT“, které se zobrazuje rovnou pod obrázkem. Bližší informace o titulu se vám zobrazí po kliknutí na obálku knihy. Pokud si chcete titul půjčit, kliknete buď na tlačítko „ZÍSKAT JAKÉKOLIV VYDÁNÍ“ (od titulu máme víc vydání) nebo na tlačítko „ZÍSKAT“ (od titulu máme víc vydání).

Nechám si poradit

Chcete se inspirovat naším výběrem? Na stránce Katalog jsou najdete seznamy jednotlivých dokumentů (Knihy, E-knihy, Hudební CD/LP a další položky). Kliknutím na název seznamu „KNIHY“ nebo na tlačítko „více >“ v pravém rohu se dostanete na podrobný seznam jednotlivých dokumentů, který se jmenuje „Katalog knih“. V „Katalogu knih“ naleznete například Výběr Beletrie, Výběr pro děti a Výběr cizojazyčné beletrie. Počet jednotlivých titulů ve výběru je uveden v závorce. Seznamy jsou pravidelně aktualizovány.

V „Katalogu e-knih“ pak naleznete výběr nejzajímavějších titulů Top detektivky, Top cestopisy, Top dramata, nebo Top soudobá česká poezie.

Hledám něco specifického

V případě, že hledáte něco specifického podle různých charakteristik (například typu dokumentu, dostupnosti na pobočce, jazyka apod.), budete nejlépe postupovat tak, že zadáte prázdný dotaz, tzn. že do vyhledávacího pole nenapíšete nic a kliknete na tlačítko „HLEDAT“. Poté, co se vám načte stránka se všemi záznamy katalogu, kliknete vlevo na tlačítko „UPŘESNIT HLEDÁNÍ“.

V levém sloupci najdete filtry, kterými můžete upřesnit hledání. Ty hlavní jsou „FORMÁT“, „JAZYK“, „DOSTUPNOST“, „NA POBOČCE“. Každý z těchto filtrů lze rozkliknout a vybrat si z nabídky u daného filtru. Z jednoho filtru lze vybrat i více položek (například u filtru „JAZYK“ lze vybrat výsledky z více jazyků), je však třeba je volit postupně. Zároveň lze kombinovat více filtrů dohromady.

V případě, že si zobrazíte „VÍCE MOŽNOSTÍ“, zobrazí se vám rozšířený výběr filtrů, který pak obsahuje tyto položky: „FORMÁT“, „AUTOR“, „ZAMĚŘENÍ“, „ROK VYDÁNÍ“, „JAZYK“, „DOSTUPNOST“, „NA POBOČCE“, „TÉMA“, „DESKRIPTOR“, „NAKLADATELSTVÍ“.