6. 1. 2020, WEBREDAKTOR

Knihovny odedávna uchovávají lidské vědění, ale ty moderní k tomu přidávají ještě něco navíc. Současný svět plný obrovského množství informací může působit jako nepřehledný labyrint. Naše knihovna vám chce být i v roce 2020 bezpečným průvodcem po takovém labyrintu.

Neformálně učíme a vzděláváme

Seznámíme vás s novými technologiemi, prohloubíme vaši informační gramotnost, v knihovně můžete cestovat do dalekých krajin na oblíbených přednáškách s touto tematikou. Budete se potkávat s literaturou, přemýšlet aktuálních společenských tématech nebo si vyzkoušíte různé tvůrčí dílny. Ty nabízejí opravdu širokou paletu možností: od kurzů šití, vyprávění příběhů, tvůrčího psaní nebo modelování pro 3D tisk.  

Na rok 2020 chystáme velkou novinku, kterou budou rukodělné a kutilské aktivity, které budete moci provozovat v komunitní dílně pobočky Jezerka nebo ve speciální pobočce DOK 16 na smíchovské straně náplavky. Pilky a kladiva s sebou! Chystáme ale také zvláštní prostor-suterén věnovaný různým technologiím, který brzy najdete v Ústřední knihovně.

V minulém roce jsme zavedli převratnou změnu v půjčování knih za pomocí technologie RFID – tzv. samoobslužné půjčování. Knihy si už můžete půjčovat sami a knihovníci se tak mohou více věnovat vašim potřebám a dotazům. Samoobslužné půjčování zavádíme postupně do všech našich poboček.

Provázíme informačním labyrintem

Naše knihovna je důležitým partnerem pro školy, kterým připravujeme různé programy šité na míru jejich školním osnovám. Fungujeme nejen jako vstupní brána do světa informaci, ale především jako spolehlivý průvodce, se kterým se neztratíte. Jak rádi říkáme: „Zeptejte se vyhledávače, když hledáte konkrétní informaci; zeptejte se knihovníků, když si nejste jisti, co vlastně hledáte.“

Ověřeno je projekt proti dezinformacím a prostřednictvím workshopu deFacto nabízíme žákům a studentům základy mediální sebeobrany. V roce 2020 mají tvůrci v plánu vypracovat ve spolupráci s dalšími organizacemi metodiku workshopu pro seniory. Pokud vás téma zajímá, ozvěte se nám, rádi připravíme ukázkovou lekci.

Nabízíme bezpečný veřejný prostor, ze kterého vedou otevřené a ověřené cesty za poznáním. Věříme, že se na nich společně sejdeme.

Tip! Stáhněte si naše PF na rok 2020! [JPG, 435 kB]