26. 2. 2020, WEBREDAKTOR

E-knihovna Městské knihovny v Praze vydává kvalitní literaturu, kterou byste si neměli nechat ujít. Mapujeme i nadále současnou českou prózu i poezii, věnujeme se překladové beletrii. V neposlední řadě se věnujeme i non-fiction. Nový ediční plán e-knihovny na jaro a léto 2020 je zde. Jaké atraktivní tituly chystáme ke stažení?

Próza

Michal Ajvaz – Cesta na jih

Na jih se dá putovat různě a jednu z bizarně komplikovaných cest nabízí autor libující si v nevšedních obrazech, v rozjímání o rozjímání, ve vyprávění obsahujícím vyprávění. Čtenář je veden navazujícími ději tam a zase zpátky, sotva uvěří, že sleduje detektivní příběh, octne se v cestopise, a obdobně místa, čas a postavy prostupují jedno druhým. Objemná kniha pro odvážné čtenáře ochotné se podvolit nevšední imaginaci Ajvaze-romanopisce, básníka, esejisty.

Michal Ajvaz

Na zadání zamyslet se pro portál iLiteratura.cz nad svými karaitskými, tedy s východním etnikem z tatarsko-židovské přízně souvisejícími kořeny, se tento takzvaný literární nadrealista, též esejista a překladatel přihlásil k jedné z tezí Manifestu české moderny z roku 1895: „Buď svůj a budeš český.“ A dodává: „… K tomu není ani dnes co dodat. (…) Buď svůj a budeš Čech, Karaita, katolík, protestant, buddhista a ateista, mystik a racionalista.“ Od autora dále chystáme:

Lucemburská zahrada, Příběh znaků a prázdna, Zlatý věk

Poezie

Petr Král – Tyršovské přeháňky

„Mezitím, pravda, se osudná fiktivnost civilizace a doby bude stále víc šířit i ,na Západě‘, spektákl bez ducha substance tu převáží nad lidskými vztahy i nad vší skutečnou kulturou. Třebaže mě to v ofsajdu pěkně přidrží a učiní to mé psaní – a úsilí o publikaci jaksi definitivně marným, dá mi to i paradoxní uspokojení z pravdivosti mých nejsýčkovatějších předtuch. Mystifikace tyršiád, obávám se, neodpovídá jen duchu stalinských Čech, ale i budoucímu hemžení celé planety, tak často podobné už teď jen vábivé říši zdání.“ (Doslov PK, Paříž 1988).

Petr Král

Básník a prozaik, překladatel, esejista píšící česky a francouzsky, editor a filmový kritik. Po okupaci v srpnu 1968 emigroval do Paříže, od roku 2006 žije opět v Praze. Za své původní dílo a překladatelské úsilí byl v roce 2016 oceněn Státní cenou za literaturu, téhož roku převzal i evropskou Cenu Jeana (Hanse) Arpa, 2019 mu bylo uděleno vyznamenání Francouzské akademie. V 60. letech se přihlásil k volnému surrealistickému sdružení Okruh UDS a surrealistický ponor do podvědomí i osvobozující hravost jsou také východiska Tyršovských přeháněk. Od autora dále chystáme:

Město je náš les, Pařížské sešity, Praha

Detektivka

Václav Erben – Efektivně mrtvá žena (1970)

O detektivce by se nemělo předem prozrazovat nic. Takže lze čtenáři jen slíbit oživení nostalgických nálad, zajímavé prostředí divadla a tiskové agentury, přiměřeně děsivý zločin a napínavé pátrání logicky postupující od mrtvoly k vrahovi. Detaily z dílny tandemu Erben–Exner nechť každý odhaluje sám – a doporučuje se přitom nevzpomínat na film Čas pracuje pro vraha a pečlivě vytěsňovat ideologickou poplatnost režimu.

Václav Erben (1930–2003)

Jeden z našich nejoblíbenějších detektivkářů Václav Erben (1930–2003) kromě historické prózy o Jiřím z Poděbrad a normalizační publicistiky stvořil v 60. letech minulého století nový typ českého detektiva: „V té době byli v české detektivce jenom strejcové. Tak jsem si říkal, že zkusím proutníka, co se jen tak lehce pohybuje světem.“ Pro představu připomeňme, že ve filmech ho hráli pánové Vala, Kostka, Němec, Kodet, Michal Dlouhý. Dámy mají jasno. I pro muže jsou však jeho případy přitažlivé elegancí a uvěřitelností zápletek a kresbou charakterů i atmosféry.

Knížky do školy

Ladislav Fuks – Spalovač mrtvol

„Nejúplněji jsem obsažen ve svých knihách. Pokud je někdo bude číst za sto let, nebude ho zajímat, jaký jsem byl já. Pokud ano, stvoří si mě z toho, co si přečetl.“ Sto let neuplynulo, přesto čtenáře zajímá, kde se za přízračnými, mrazivými i groteskními figurami až hororového zobrazení nástupu fašismu nebo jakékoliv totality v rodině či společnosti skrývá autor sám. Každopádně pohlédnout do zrcadla pana Kopfrkingla (viz též mistrně Hrušínský v Herzově filmu)odrážejícího rozklad osobnosti pod tlakem ničivé ideologie je poučné v každé době.

Ladislav Fuks (1923–1994)

Mistr tísnivě psychologické prózy zdánlivě na totéž téma utlačované bezbranné citlivé duše se všemi strachy a utrpením. Jeho tvorbu bezpochyby utvářela zkušenost nešťastného dětství, rozpolcenost v dospívání, přihlížení osudu židovských spolužáků za války, studium filozofie, psychologie a dějin umění. Již prvotina Pan Theodor Mundstock (1963) zaujala vykreslením atmosféry a charakteru hrdiny prožívajícího osudovou předurčenost a tato linie vede čtenáře až k Vévodkyni a kuchařce.

Non-fiction

Pavel Kosatík – Tigrid, poprvé

Pavel Kosatík začínal profesní kariéru jako specialista na autorské právo v agentuře DILIA, záhy se však plně ponořil do novinařiny, spisovatelství a psaní scénářů. V tvorbě se věnuje především literatuře faktu a literární historii – a taková je i jeho kniha Tigrid, poprvé. „Jak bylo možné, že se Tigrid vlastně nebál? Jak dokázal snášet stres, který netrval jenom léta, ale desítky let – a jak bylo možné, že při tom všem dokázal vystupovat jako bonviván, milující otec rodiny, člověk schopný bavit společnost a vyhledávající každou příležitost, kdy to mohl činit? Odkud Tigrid navzdory tomu všemu bral energii do svých zápasů, které musel v mnoha rovinách vést, byla záhada i pro jeho nejbližší přátele. Prostě ji měl.“

Od autora dále chystáme: Ferdinand Peroutka. Pozdější život, Česká inteligence, Manželky prezidentů. Deset žen z Hradu.

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.