3. 3. 2020, WEBREDAKTOR

Přijďte se v březnu na naše pobočky učit nové věci. Proč? Březen je měsíc čtenářů a my jej po vzoru Jana Amose Komenského chceme zasvětit právě učení i osobnímu rozvoji.

Naše knihovna je místem, kde se lze dobře a efektivně vzdělávat nejen v březnu, ale po celý rok. Najdete u nás informace, ale naučíte se také mnoho nového.

Co třeba? Práci se dřevem, šití, pletení, tvůrčí psaní, programování robůtků ozobotů a mnoho dalšího. V březnu vám chceme nabídnout možnost učit se novým technologiím i proniknout do hájemství staré dobré ruční práce. Můžete navštívit hned tři speciální místa, která jsme pro vás na pobočkách vybudovali k tomuto účelu. Které to jsou?

Atelier na Jezerce

V nově otevřené pobočce Jezerka najdete tzv. Atelier. Je to prostor pro vlastní tvorbu, workshopy pod vedením zkušených lektorů i sdílení tipů a nápadů. Hlavním zaměřením Atelieru je práce s látkou, jehlou a nití, přízí, bavlnkami, knoflíky, korálky a papírem. Součástí vybavení Atelieru jsou i šicí stroje nebo overlock. Tip! Podívejte se na program akcí na pobočce Jezerka.

Suterén v Ústřední knihovně

Suterén má své místo v předsálí Ústřední knihovny. Otevře se pro vás v průběhu měsíce března. Co nabídne? Možnost vytvářet si vlastní projekty s využitím 3D tiskáren, grafických programů, laminace, kroužkové vazby, gravírovacích per nebo plackovače. Postupně budeme doplňovat i další technologie, jako je například virtuální realita nebo řezací plotr. Součástí programu Suterénu budou nejrůznější workshopy. Na co se můžete těšit už v březnu? Na workshop klasické knižní vazby, tvorbu prostorových přání nebo modelování razítek na sušenky v programu Tinkercad.

DOK16 na Smíchovské náplavce

DOK16 je naše nová sousedská dílna, kterou najdete v kobce č. 16 na Smíchovské náplavce. Dílna je určena všem, kterým chybí vlastní nářadí, nemají doma dost místa nebo jen chtějí sdílet s ostatními radost z tvoření. DOK16 bude vybaven zejména na práci se dřevem, papírem a knihami, částečně i na práci s kůží či kovem.

Nabídneme vám možnost pracovat na vlastních projektech, ale také workshopy pod vedením zkušených lektorů. Otevření v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci COVID-19 (koronavirus) přesouváme z původního března na duben. O přesném datu vás budeme informovat. Je dobré vědět: DOK16 nebude standardní pobočkou – nebude si zde možné knihy půjčovat, vracet ani rezervovat. Knihy budeme nabízet formou „čtenáři čtenářům“ nebo na principu knihobudek.

Coworking na pobočkách

Hledáte prostor pro sdílenou práci? Využijte Dílnu v Ústřední knihovně, dílnu v pobočce Záhřebská nebo coworkingové místnosti v pobočkách Dittrichova, Malešice a Zahradní Město. Coworkingová místa jsou vybavena wifi, obrazovkou s připojením k notebooku, zásuvkami, tabulí na poznámky, myšlenkové mapy i diagramy.

Máte platný čtenářský průkaz? Potom můžete zdarma využívat služby dílen i prostorů pro coworking. Místa je dobré si rezervovat. V případě workshopů můžeme účtovat úhradu spotřebovaného materiálu maximálně do výše 200 Kč. Výjimku tvoří celodenní workshopy, kde je cena vždy uvedena v pozvánce.