Vybíráme
19. 3. 2020, WEBREDAKTOR

Letos první Velký knižní čtvrtek můžete sledovat online. Mezi patnácti novinkami bude i dramatický román Melmoth, jehož autorka Sarah Perry byla jednou z prvních rezidentek projektu Praha město literatury. Během dvouměsíčního pobytu v České republice se pustila do psaní románu, který se odehrává v Praze a jeho hlavní hrdinkou je anglická překladatelka Helena. Tip! Sledujete živý stream na facebookové stránce knihovny!

Sarah Perry

Sarah Perry se narodila roku 1979 v Essexu. Nyní žije ve městě literatury – Norwichi, které je součástí sítě kreativních měst UNESCO. V lednu a v únoru 2016 byla na rezidenčním pobytu v Praze, která rovněž patří do sítě kreativních měst UNESCO.

Sarah Perry má doktorát z tvůrčího psaní a z gotické prózy („Gothic“). Styl jejího psaní se nazývá „moderní gotika“ ('modern Gothic'). Její první román After Me Comes the Flood (Po mně přijde potopa) byl vydán v roce 2014. Dílo vyhrálo literární cenu East Anglian Book of the Year a bylo zařazeno do širšího výběru cen Guardian First Book Award a rovněž mezi širší výběr cen Folio prize. Její eseje a recenze jsou publikovány v Guardianu, Spectatoru, v deníku Independent a v literárním čtvrtletníku Slightly Foxed. Její druhý román The Essex Serpent (Had z Essexu) vyšel v červnu 2016.

Během svého pobytu v Praze pracovala Sarah Perry na svém třetím románu, který se částečně v Praze odehrává a vykresluje hororovou (gotickou) atmosféru české metropole. Její nový mýtický román Melmoth vyšel v roce 2018 a je skutečně inspirovaný Prahou a zkušenostmi nasbíranými během rezidenčního pobytu. Kniha vás zavede do potemnělých pražských uliček, kde viníky pronásleduje Melmoth, nejosamělejší bytost na světě.