Básníci online
1. 4. 2020, superadmin

Kdesi v zácpě ve společném autě i jízdním pruhu uvíznou On a Ona. Mají čas přemýšlet, nahlížet do plechových pevností sousedících pruhů. Mají čas neopouštět myšlenky na sebe, druhé, jiné. Nechat se spoutat emocemi, hýčkat si je do chvíle, než se pevnosti, putující ostrovy dneška, rozjedou. I o tom vypráví báseň Olgy Stehlíkové.

Poezie dokáže v těžkých dobách zahnat strach, nebo jej přinejmenším opanovat. Proto pro vás současní čeští básníci čtou online na jedinečných místech – ve svých bytech, na půdě, v dalekých zemích nebo v poetické kavárně. Nechte se přenést do prostoru, kde básník na pomezí reality a snu čeká na svůj okamžik.

Olga Stehlíková (*1977)

Vystudovala bohemistiku a lingvistiku na FFUK v Praze. Působí jako nakladatelská i časopisecká redaktorka, editorka a literární publicistka. Byla editorkou literární revue Pandora a redaktorkou literárního online Almanachu Wagon, připravovala magazín Tvaru on-line Ravt. Připravuje a moderuje dva pravidelné pořady věnované literatuře na stanici Český rozhlas – Vltava.
V r. 2014 vydalo nakl. Dauphin její básnický debut Týdny, za který r. 2015 získala cenu Magnesia Litera za poezii. Sbírka Vejce/Eggs (Dueta) vyšla v unikátní úpravě v listopadu 2017, spolu se stejnojmennou LP deskou s hudbou Tomáše Brauna, napsanou na vybraná dvojverší z této sbírky.  S básníkem Milanem Ohniskem napsala pod pseudonymem Jaroslava Oválská sbírku společných básní Za lyrický subjekt (Druhé město, 2018). V témže roce publikovala svou druhou řadovou sbírku Vykřičník jak stožár /Portréty (Perplex, 2018).
Povídky publikovala v časopisu Host a Dobrá adresa. Kniha pro děti Kluci netančej! vyšla v nakladatelství Portál na jaře 2019 s ilustracemi Lukáše Fibricha a pohádkový příběh Kařut a Řabach na podzim r. 2019 v nakl. Běžíliška s ilustracemi Barbary Šalamounové. Její básně byly přeloženy do 7 jazyků.

Připravila Dagmar Plamperová.