Básníci online
8. 4. 2020, WEBREDAKTOR

Jak čelit globální krizi s lidmi, kteří si na benzínkách vytahují trenky z míst, které se neodvážíme jen tak vyslovit? Dočkáme se někdy peněz, které by měly přijít, ale ony stále nepřichází a my „začínáme mít o ně strach, aby se jim nic nestalo“? Svěží, drsné, vtipné a velmi aktuální verše i s Karem Škrabalem.

Poezie dokáže v těžkých dobách zahnat strach, nebo jej přinejmenším opanovat. Proto pro vás současní čeští básníci čtou online na jedinečných místech – ve svých bytech, na půdě, v dalekých zemích nebo v poetické kavárně. Nechte se přenést do prostoru, kde básník na pomezí reality a snu čeká na svůj okamžik.

Karel Škrabal (*1969)

Básník a novinář, člen brněnské literární skupiny Vítrholc.

S novinařinou začal v roce 1992 jako brněnský zpravodaj v redakci Českého deníku. Pak pracoval v Lidových novinách, pro televizi Nova a 16 let v Mladé frontě DNES. Zde byl editorem, vedoucím krajské regionální redakce v Brně a zástupcem šéfredaktora MF DNES. K 30. dubnu 2014 z MF DNES odešel. Od července 2014 pracoval skoro pět let v České televizi jako zástupce šéfredaktora regionálního zpravodajství, pak byl necelý rok v ČT editorem kulturní redakce, pořad Události v kultuře. Od března 2020 pracuje jako šéfeditor zpravodajství projektu CNN Prima News.

Od února 2014 provozuje webovou stránku Nedělní chvilka poezie.CZ, která každou neděli od 20 hodin přináší originální blok básní, většinou konkrétního autora. Vydal šest básnických sbírek, tu první Zapalte Prahu v roce 1998 (Větrné mlýny), tu poslední Kavčí hory v roce 2018 (Druhé město). Publikoval v tuzemských literárních časopisech, v devíti Almanaších Vítrholc a spolu s Bernardetou Babákovou vyhrál v roce 2016 básnickou soutěž Brněnská sedmikráska. S Vítrholcem vystupuje od jeho počátků na začátku 90. let minulého století. Čtyřicet let žil v Brně, nyní žije osmým rokem v Praze. Je ženatý a má dva syny.

Připravila Dagmar Plamperová.