Vybíráme
4. 5. 2020, superadmin

Do června 2020 můžete ve foyer pobočky Opatov navštívit výstavu fotografií Jaromíra Čejky s komentáři spisovatelky a publicistky Hany Pachtové. Výstavu můžete „fyzicky“ zhlédnout do 6. června 2020 nebo si fotografie můžete virtuálně prohlédnout v našem článku.

O výstavě a autorech

Jaromír Čejka (1947) se fotografii soustavně věnuje od roku 1969. Z fotografa amatéra, který zachytil třeba okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968, se nakonec stal absolvent pražské FAMU a fotografie se postupem času stala jeho profesí. Svá studia zakončil diplomovou prací dokumentující výstavbu největšího českého sídliště – Jižního Města. Pobočka Opatov se po letech stala příznačným místem pro jejich vystavení. V roce 2017 zde autor představil fotografie z let 1978 až 1986. Po třech letech se měl do tohoto výstavního prostoru vrátit s novým projektem Ukradené fotografie. Nikoliv však sám.
http://jaromircejka.cz/info

Rovnocenným partnerem se mu stala spisovatelka a publicistka Hana Pachtová (1971), které mimo jiné vyšla v loňském roce v pořadí již čtvrtá kniha Život a doba gaunera.

Vystavené fotografie

Autoři přibližují koncept výstavy

Jaromír Čejka:
„Své fotografie z archivu jsem před dvěma lety začal postupně publikovat na Facebooku. Tam zaujaly Hanu Pachtovou, která k nim jako reakci připojovala volné komentáře. Po čase jsme se dohodli, že zkusíme autentickou podobu z Facebooku převést na výstavní panely. Výstava měla premiéru koncem roku 2018 v Činoherním klubu v Praze, o rok později byla uvedena v pražské Velebné kavárně. Jsem ale přesvědčen, že právě velká knihovna se svými návštěvníky a dobrými světelnými podmínkami, je nakonec tím nejvhodnějším místem pro prezentaci fotografií, kde připojený autentický text je nedílnou a rovnocennou součástí.“

Hana Pachtová:
„Fotografové kradou duši. Na to přišli už indiáni. Neznali ještě FB, tak nevěděli, jak se mstít. Já na jeho fotkách nejsem. Ale jinak Jaromír Čejka kradl duše, kudy chodí. Objevím jeho první fotku. Nelíbí se mi ani trochu. Jde z ní hrůza. Pochodují skrze ni milicionáři s prapory. Objevím druhou. Pak další. Čejka mě nikdy ani neviděl, nejsem nikde. Ale moje duše se v jeho obrázcích válí jak tlustá kočka v posteli. Říká se, že holky bez duše půjdou do pekla. Já se okrást nenechám! A jak jinak si vzít zpátky vlastní duši, než i s postelí. Vybrala jsem si fotografie, ve kterých se ta potvora vyvalovala nejraději. Jednu po druhé jsem si je zcela poctivě nakradla na FB profil. A nejen to! Nad ně jsem usadila tlustou kočku. Určitě se mi tak zdařilo pomstít ukradené duše všech zákeřně vyfocených a dávno zapomenutých indiánů (i cigáňat).“

Hana Pachtová svými trefnými komentáři přidala fotografiím Jaromíra Čejky nový rozměr a vytvořila z nich tak zcela nové umělecké dílo.