Vybíráme
27. 5. 2020, WEBREDAKTOR

Oblíbený festival Knihovna na vlnách proběhne i letos. Čekají nás malé změny. Festival se tentokrát odehraje v nově otevírané sousedské dílně DOK16 a v prostorách Mariánského náměstí před Ústřední knihovnou.

Prozaici, surrealisté, básníci i kritici

Večery v DOKU16

Po dva letní večery zakotvíme před nově otevřeným DOKem16, sousedskou dílnou, ve které si ještě před produkcí budete moci vyrobit například vlastní poličku, záložku do knihy, cokoliv ze dřeva. Festival tu zahájí 30. června dobrodružné čtení Marka Tomana a Markéty Pilátové. Milí návštěvníci, třeba se vám podaří zahlédnout Okem žralokaBaťu v džungli. 
Druhý večer na Náplavce bude snový, česko-francouzský. František Dryje, básník, šéfredaktor surrealistického časopisu Analogon a francouzští básníci Bertrand Schmitt a Emmanuel Boussuge se potkají na jedné vlně 14. července. Po čtení nejen jejich poezie bude následovat diskuze o časopisu Analogon. A protože francouzský večer bez šansonu jako by nebyl, těšte se na vystoupení Martiny Novákové a Kryštofa Pobořila.

Otevřený prostor na Mariánském náměstí

Mariánské náměstí prochází proměnou. Kouzelnou, až zázračnou. Za pár let se z náměstí stane, dá-li dobrý proud a stejně dobrá vlna, oáza klidu a umění. Sedmého července se na něm díky organizátorům festivalu a projektu Moje mariánské uskuteční vůbec první kulturní akce tohoto typu. Půjde o večer básníka, prozaika Petra Borkovce a jeho hostů z kavárny Fra. Pozvání přijali překladatel Petr Zavadil a hudební kritik Pavel Klusák. Součástí večera bude moderovaná diskuze. Premiérový večer završí vystoupení akordeonistky Jany Bezpalcové. 
Letošnímu ročníku, i kvůli pandemii, budou věnovány čtyři večery. Festival slavnostně zakončíme 21. července na Mariánském náměstí. Pětice tuzemských literárních kritiků – Jan Bělíček, Petr Fischer, Klára Vlasáková, Jan M. Heller a Ladislav Nagy – pod taktovkou Zbyňka Vlasáka promluví o nejlepší světové beletrii posledních deseti let. 

KOMPLETNÍ PROGRAM FESTIVALU

Hlavní program začíná v 19:00 hodin, hudební vystoupení ve 20:30 hodin. Festivalové dny u DOKu16 i na Mariánském náměstí bude jako vždy provázet Bibliobus Oskar, který bude k dispozici od 17:30 hodin.