Vybíráme
14. 7. 2020, WEBREDAKTOR

E-knihovna připravila nový ediční plán na období podzim – zima 2020. Ediční plán si můžete stáhnout v pdf nebo prohlížet na Issuu.com.

Co vás čeká? Pestrý výběr čtení od gotického románu, dobrodružnou literaturu, moderní překladovou beletrii, českou poezii i prózu, a také výběr ze světového dramatu.

Gotika, dobrodružství i psychologická próza

Horace Walpole – Otrantský zámek

Pro milovníky pozoruhodného propletence dobrodružných, mytických i milostných dějových linií, v jejichž smyčkách jsou dovedně uchycené černobílé typické postavy žánru, předkládáme další stěžejní dílo. Autor sám se pokoušel románem zasazeným do období křižáckých válek mystifikovat do té míry, že ho představoval jako středověký, jím upravený literární výtvor.

Joseph Conrad – Hranice stínu

Těžko říct, jestli je snazší psát dobrodružnou literaturu na základě vlastní zkušenosti, každopádně v případě řady Conradových románů, novel a povídek z prostředí zámořských lodí, exotických zemí a koloniálních panství se podařilo zprostředkovat čtenářům autentické prožitky s množstvím reálných detailů a psychologickou přesvědčivostí. Novela zachycuje dramatické zrání mladého námořníka a bohatého příběhu se v roce 1976 filmařsky chopil i oscarový režisér Andrzej Wajda.

George Eliot – Silas Marner

Realistické vykreslení obyčejného venkovského životního běhu je pozadím pro řešení morálních dilemat a hledání psychologických kořenů lidského konání. Kritika kladných a záporných vlastností se spojuje se společenskou kritikou, příběh sváru dobra a zla s psychologickými a filozofickými úvahami.

Berková, Klíma i Körner

Alexandra Berková – Knížka s červeným obalem

Alexandra Berková, spisovatelka, scenáristka, pedagožka, publicistka a feministka, byla nepřehlédnutelnou osobností, mimo jiné stála u zrodu Obce spisovatelů a na sklonku života byla i členkou výboru českého PEN klubu. Do vědomí široké veřejnosti se zapsala především jako propagátorka feminismu, která ve svém díle vykreslovala partnerské a mezilidské vztahy se sarkasmem až groteskním. Právě taková je i její povídková prvotina Knížka s červeným obalem.

Ivan Klíma – Milenci na jednu noc

Ivan Klíma patří k světově uznávaným spisovatelům a dramatikům. Jako školák strávil více než tři roky v nacistickém táboře v Terezíně, jako mladíček vstoupil do KSČ, odkud byl vyloučen dokonce dvakrát (1967 a 1970), od 70. let se živil dělnickými profesemi a publikoval jen v samizdatu. Milence na jednu noc vydal v roce 1964, a i když se dnešnímu čtenáři mohou vyprávěné příběhy a reálie zdát poněkud zastaralé, prapodivná podoba lidských lásek je téma, které se neomrzí, ať už jde o „sex bez romantiky“, nebo „romantiku bez sexu“.

Vladimír Körner – Písečná kosa

V. Körner náleží k významným prozaikům, výraznou stopu zanechal jako dramaturg, scenárista a filmový tvůrce. Jeho díla posloužila jako předlohy k filmovým adaptacím, např. s režisérem Františkem Vláčilem natočili dnes již kultovní Údolí včel, Adelheid a Pověst o stříbrné jedli, k dalším vysoce ceněným filmům patří např. Zánik samoty Berhof nebo Anděl milosrdenství. Román Písečná kosa se odehrává v historických reáliích 13. století na pozadí křižáckých válek s Prusy, ale jeho výpověď o osudu jednotlivce je moderní a nadčasová.

Poezie: básnické dílo Miroslava Holuba

Miroslav Holub byl povoláním imunolog a svět vědy a medicíny bývá častou inspirací a námětem jeho veršů. Exaktní myšlení lékaře a vědce dokázal uplatnit nezaměnitelným způsobem v poezii, která balancuje na hraně citového básnického vidění a důsledného respektu k přírodním zákonitostem, dýchá ironií, originalitou a vtipem. Kromě řady básnických sbírek je také autorem prozaických děl. Patří k nejznámějším a nejčastěji překládaným autorům, na jeho počest je pojmenována planetka Miroslav holub obíhající v Hlavním pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Postupně budme vydávat celé básnické dílo Miroslava Holuba

Drama: Maxim Gorkij – Podivíni

Drama Podivíni (1910) napsal Maxim Gorkij v průběhu své první emigrace (1906–13) na ostrově Capri. Hra přináší nejen kritiku poměrů v carském Rusku, ale i jistou dávku autorovy ironické sebereflexe. Děj se odvíjí na letním sídle a točí se kolem milostného trojúhelníku, je plný flirtování, žárlivosti a předstírání. Úspěšný spisovatel Konstantin Mastakov nachází inspiraci a rozptýlení v milostných pletkách. O jeho lásku usilují dvě ženy – věrná a milující manželka, obeznámená se všemi jeho slabostmi, které mu velkoryse promíjí, a atraktivní milenka Olga, toužící zakotvit v trvalém vztahu a odhodlaná vybojovat si muže pro sebe. Hra stojí na vtipných, brilantně komponovaných dialozích a je plná postřehů o životě i osudu Ruska.

Mohlo by vás zajímat