Vybíráme
30. 7. 2020, WEBREDAKTOR

V letošním roce získalo oddělení vzácných tisků mimořádnou publikaci, která jedinečným způsobem dokumentuje Muchovu Slovanskou epopej.

Slovanská epopej je cyklus dvaceti velkoformátových obrazů, ve kterých její autor Alfons Mucha představil výjevy z dějin slovanských národů. Plátna Mucha namaloval po svém návratu z ciziny v letech 1912–1926 ve svém ateliéru na zámku Zbiroh. Na jejich vzniku měl velký podíl významný americký podnikatel a politik Charles R. Crane, který malíře finančně podporoval.

Slovanská epopej, princezna Ilsea a další

Kniha Slovanská epopej: velkoformátové fotografie díla a poselství Alfonse Muchy vyšla v omezeném nákladu 300 výtisků a vzhledem ke svému rozměru 62×42 cm musela být i ručně svázána. Obsahuje velkoformátové fotografie jednotlivých pláten, jejichž autorem je fotograf Jan William Drnek. Potěšitelné je, že tiskový rastr není viditelný pouhým okem, ale ani při použití lupy až do zvětšení cca 6×. Plátna Slovanské epopeje jsou v knize zobrazena tak, jako kdyby si je divák prohlížel zblízka přímo v galerii, a to do nejmenšího detailu. Doplňující text přináší řadu informací o vzniku tohoto díla.

Další pozoruhodnou knihou související s Muchou je Ilsea, princezna Tripolisská od Roberta Flerse, která vyšla roku 1901 u nakladatele  B. Kočího v nákladu 200 kusů. Jedná se o český překlad velmi úspěšného francouzského vydání, které se objevilo o několik let dříve v Paříži. Kniha překvapuje bohatstvím Muchových litografií v duchu secese, díky kterým tato kniha patří k nejlépe vypraveným ve své době. Mucha se zde projevil jako skvělý typograf. Text příběhu totiž zasadil do dekorativních rámců, které jsou velmi půvabně zdobeny přírodními motivy i prvky inspirovanými exotickým prostředím. Každá stránka je tak svébytným grafickým dílem.

V roce 1929 vyšla u nakladatele J. Otty novela Josefa Haise-Týneckého Andělíček z baroku v počtu tři sta kusů, z nichž prvních dvě stě je podepsáno oběma autory. Na každé stránce najdeme opět Muchův dekor, tentokrát ve stylu baroka.

Opravdovou vzácností je druhé vydání románu francouzského spisovatele, básníka a tvůrce časopisů Paula Redonnela (1860–1935) s názvem Les Chansons eternelles vydané v Paříži roku 1898. Knihu vyzdobila řada francouzských grafiků a malířů, obálka však patří Alfonsu Muchovi. Náš výtisk byl podepsán samotným Redonnelem, a to v témže roce, kdy toto vydání spatřilo světlo světa.

Za oddělení vzácných tisků
Jana Kozáková