Vybíráme
22. 9. 2020, WEBREDAKTOR

Ivan Wernisch je jedním z nejosobitějších i nejvýznamějších českých básníků. V nakladatelství Malvern mu vychází nová sbírka a my máme v e-knihovně ke stažení podstatnou část jeho básnického díla. Stahujte a čtěte.

Ivan Wernisch

STÁHNĚTE SI BÁSNICKÉ KNIHY IVANA WERNISCHE!

Ivan Wernisch (* 18. června 1942 Praha). Básník, autor básní v próze, překladatel, novinář. Jako redaktor uspořádal řadu antologií. Držitel Ceny Jaroslava Seiferta (1992), Státní ceny za literaturu (2012) a Magnesie Litery (2013). Jeho dílo vyšlo v mnoha jazycích včetně angličtiny, francouzštiny či polštiny. Sám překládá z němčiny, francouzštiny, italštiny, vlámštiny, ruštiny a latiny.

Vydal přes třicet knih poezie a básnických próz. Jeho nejznámější básnickou sbírkou je legendární Zimohrádek z poloviny šedesátých let. Podstatná je i Wernischova redaktorská činnost – uspořádal několik almanachů poezie, zejména té okrajové, opomíjené či dokonce opovrhované. Ke stažení máme k dispozici mimo jiné proslulou a dnes už zcela nedostupnou prvotinu Kam letí nebe nebo soubor samizdatových básnických knih – Blbecká poezie.

Zdroj: Czechlit

O poezii Ivana Wernische

Wernisch je tvůrce mnohoznačného a košatě rozvinutého básnického univerza za víc než čtyřicet let vystřídal řadu rejstříků a poloh, které, ač mnohdy protikladné a vzájemně se popírající, působily vždy nesmírně přitažlivě. Těžko říct, kým vším Wernisch je.

Bytostný lyrik, snovač obskurních příběhů a poťouchlých perfidních žertů, horečnatý kronikář světa, který nikdy nebyl? Všechny tyto kategorie přibližně odpovídají, ale nikdy neplatí zcela bez výhrad. Jednotlivá Wernischova období se neustále mezi sebou všelijak mísí, prolínají a koexistují.

Zdroj: Z recenze J. Řeháka – Athanor Ivana Wernische In A2, 22/2010

Mohlo by vás zajímat

Fotografie básníka: Wikimedia Commons.