Vybíráme
14. 10. 2020, WEBREDAKTOR

Příběh z Baskicka o dvou bývalých přítelkyních a jejich blízkých, které rozdělil nacionalistický teror organizace ETA.

Knihovna je stále otevřena a knížky si můžete pořád půjčovat. Každý den vám přineseme tip na čtení, do kterého se můžete zanořit v této náročné době. Můžete se těšit na klasické papírové knihy i na e-knihy, kterých neustále přibývá. Vybírat budeme četbu, na kterou nemusí být v obvyklém životním shonu čas.

Fernando Aramburu – Vlast

Bittori a Miren byly od dětství přítelkyně a když se provdaly, byly si blízké i jejich rodiny. Do jejich života však zasáhlo nacionalistické násilí a nenávist organizace ETA, které vygradovalo zavražděním Txata, milovaného manžela Bittori a odsouzením Mirenina nejstaršího syna za terorismus. Tím končí přátelství obou žen. Bittori její dospělé děti přesvědčí, aby se po pohřbu otce odstěhovala z malého městečka, kde se všichni znají, do San Sebastianu a snažila se začít znovu žít. Miren v městečku zůstává a svého uvězněného syna si sama před sebou obhajuje, že není žádný vrah, ale že bojuje z svobodu baskického lidu. Ani jedna z žen v sobě nenalézá klid, ale navenek jakoby na minulost zapomněly. Až do jednoho dne v roce 2011, kdy ETA vyhlašuje složení zbraní a Bittori se vrací, nejprve potají, do svého rodného městečka a otvírá zdánlivě staré rány.

Půjčte si v knihovně!

Mohlo by vás zajímat

Do poboček vstupujte pouze se zakrytým nosem a ústy (poslouží rouška, šátek či šála). Při vstupu si dezinfikujte ruce připravenou dezinfekcí. Dodržujte mezi sebou dvoumetrové rozestupy, pokud je to alespoň trochu možné. Přinesené knihy doma vždy na pár dní odložte.