Vybíráme
16. 10. 2020, WEBREDAKTOR

Originální román nizozemského autora o vzpouře zaměstnanců v továrně, která doroste až k orwellovsky antiutopickým rysům.

Knihovna je stále otevřena a knížky si můžete pořád půjčovat. Každý den vám přineseme tip na čtení, do kterého se můžete zanořit v této náročné době. Můžete se těšit na klasické papírové knihy i na e-knihy, kterých neustále přibývá. Vybírat budeme četbu, na kterou nemusí být v obvyklém životním shonu čas.

Roman Helinski – Továrna na vafle

Autor představuje čtenáři poměry v malé holandské továrně na tradiční vafle, kde výroba běží denně naplno, hala je plná žen v bílých pláštích, provádějících jednotvárné úkony, ředitel není žádný lidumil a práce není žádný med, asi tak jako v tisících jiných podobných továren v Evropě. Pak ale do fabričky nastoupí svérázný zaměstnanec – tajemný a podmanivý Arkadiusz Narovski. Pod jeho vlivem si dělnice začínají uvědomovat, co vše jim v továrně ztrpčuje život a co vše si nemusejí nechat líbit. Nepokoj narůstá a vliv podivného „Arky“ je čím dál větší… Román tak postupně přerůstá do originální alegorie manipulace a ochoty nechat se manipulovat – alegorie, která má svou psychologickou i politickou rovinu a ve vrcholných pasážích vykazuje až antiutopické rysy, pro něž si vysloužila přirovnání k Orwellově Farmě zvířat.

Půjčte si v knihovně!

Mohlo by vás zajímat

Do poboček vstupujte pouze se zakrytým nosem a ústy (poslouží rouška, šátek či šála). Při vstupu si dezinfikujte ruce připravenou dezinfekcí. Dodržujte mezi sebou dvoumetrové rozestupy, pokud je to alespoň trochu možné. Přinesené knihy doma vždy na pár dní odložte.