Vybíráme
19. 10. 2020, WEBREDAKTOR

Sugestivní, dynamicky napsaná novela vycházející hvězdy argentinské literatury je příběhem mladé ženy, která se v posledním stadiu života pokouší dopátrat zlomového okamžiku, který ji přivedl do neřešitelné situace.

Knihovna je stále otevřena a knížky si můžete pořád půjčovat. Každý den vám přineseme tip na čtení, do kterého se můžete zanořit v této náročné době. Můžete se těšit na klasické papírové knihy i na e-knihy, kterých neustále přibývá. Vybírat budeme četbu, na kterou nemusí být v obvyklém životním shonu čas.

Samanta Schweblin – Mimo dosah

Kde jsem? A co se vůbec stalo? Tyto otázky si klade mladá žena Amanda, nacházející se v jakémsi venkovském špitálu nevalné úrovně. Do těchto míst přijela na prázdninový víkend s dcerou Ninou, netuší ovšem, že se její pobyt zde promění v katastrofickou noční můru. V horečnatých vizích vede Amanda dialog s chlapcem Davidem, synem elegantní Carly, s níž se i za velmi krátkou dobu spřátelila. David chce Amandě připomenout neblahé události z nedávné minulosti, kdy se všechno náhle zbortilo, krajinu ovládly devastující síly a proměnila se v jakési hororově kontaminované prostředí, kde se rodily postižené děti, zvířata umírala po požití otrávené vody v potoce a jedinou záchranou se zdála být záhadná léčitelka, specializující se na stěhování duší. I proto Amanda cítí, že už nemůže nic ovlivnit, že se vše vymklo kontrole a nezadržitelně spěje „mimo dosah“ jakékoli záchrany či vykoupení.

Půjčte si v knihovně!

Mohlo by vás zajímat

Do poboček vstupujte pouze se zakrytým nosem a ústy (poslouží rouška, šátek či šála). Při vstupu si dezinfikujte ruce připravenou dezinfekcí. Dodržujte mezi sebou dvoumetrové rozestupy, pokud je to alespoň trochu možné. Přinesené knihy doma vždy na pár dní odložte.