Vybíráme
26. 10. 2020, WEBREDAKTOR

Prozaická prvotina mladého scénáristy je příběhem životních outsiderů, kteří se ocitnou na dně svých psychických sil a pokoušejí se znovu hledat smysl své existence.

Jaroslav Žváček – Lístek na cestu z pekla

Knihovna má zavřeno, ale my stále pokračujeme, abychom vám přinášeli další služby. Každý den přineseme tip na čtení, do kterého se můžete zanořit v této náročné době. Můžete se těšit na na e-knihy, kterých neustále přibývá a jsou víc než zajímavé. Vybírat budeme četbu, na kterou nemusí být v obvyklém životním shonu čas.

Protagonistou a vypravěčem je scénárista Tomáš Neratovský, na němž zanechalo stopy nepříliš šťastné dětství. Tomáš jej prožíval jako přecitlivělá, zranitelná osoba, na jejímž vývoji se podepsal i vliv nemocného, despotického otce, jenž ho šikanoval a trestal i za nepatrný přestupek. Labilní Tomáš si tato traumata přenesl do dospělosti a při prvním nezdaru se i díky nim zhroutil. Tehdy se však setkává s dalšími postavami, které se rovněž nemohou chlubit výjimečnou psychickou odolností a ocitají se vlivem okolností v krizi. Je to třeba Jeremiáš Krobot, oddaný víře v Boha, který v rodném kraji proslul jako speciální pedagog pro mentálně postižené, pro jednu slabou chvíli však musel toto povolání opustit. Především však Tomáš poznává rehabilitační sestru Báru, která navzdory trpkým zkušenostem neztratila naději a přesvědčení, že člověk má i přes příkoří pomáhat lidem v nouzi.

STÁHNĚTE SI

Mohlo by vás zajímat