4. 11. 2020, WEBREDAKTOR

Vychutnejte si kvalitní filmy z pohodlí domova! Festival 3KinoFest přináší ty nejlepší a nejzajímavější snímky z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Kdy a kde? Festival proběhne na našem webu online od 4. do 15. listopadu 2020.

3KinoFest online

Všechny filmy budou online dostupné po celou dobu konání festivalu do 15. listopadu 2020. Jak se k filmům dostanete? Je to jednoduché, stačí na našem webu kliknout na tlačítko „STREAM“ u příslušného filmu, koupíte si lístek a můžete si film rovnou pustit. Zároveň vám do e-mailu přijde potvrzení s odkazem na film, který je platný ještě dalších 48 hodin.

Cena za zhlédnutí jednoho filmu je 75 Kč. Akreditaci na celý festival za zvýhodněnou cenu je možné si objednat již nyní na www.3kino.cz

Na co se můžete těšit?

V soutěžní sekci 3KinoFest je letos zařazeno 17 snímků. Českými a slovenskými zástupci jsou filmy Havel Slávka Horáka, Nabarvené ptáče Václava Marhoula, Na střeše Jiřího Mádla, Budiž světlo Marko Škopa, Loly Parádička Richarda Staviarského, Mohyla Andreje Kolenčíka a film Ostrým nožem Teodora Kuhna.Dále budou soutěžit maďarské snímky On The Quiet režiséra Zoltána Nagyho a Ti, kteří zůstali Barnabáse Tótha. Tradičně nejsilnější je polská účast. Soutěžit budou filmy Eastern Piotra Adamského, Jsem REN Piotra Ryczka, Sole Carla Sironiho, Supernova Bartosze Kruhlika, Ikarus. Legenda o Mietku Koszovi Macieje Pieprzyci, I Never Cry Piotra Domalewského, Vše pro mou matku Małgorzaty Imielské a Zieja Roberta Glińského.

Ani doprovodný program nenechá diváky v klidu. Oba dokumenty se totiž zabývají aktuálními tématy:

Setkání s režisérem Václavem Müllerem a projekce dokumentárního filmu PROJEKT ORWELL ANEB 2 + 2 = 4? „Svoboda znamená svobodně prohlásit, že dvě a dvě jsou čtyři. Jestliže je toto dáno, vše ostatní z toho vyplyne.“ Jedna z podstatných vět Orwellova románu 1984 o totalitní společnosti, zbavené veškeré svobody a lidství. Společnosti, která ovládá své obyvatele nepřetržitou kontrolou myšlení, vymazáváním minulosti, okleštěním jazyka a pronásledováním každého jedince, který jen o milimetr vybočuje z davu.

Dokument STÍNY IMPÉRIA / CIENIE IMPERIUM PL, 2019; 76’ režiséra Karola Starnawského sleduje tři příběhy lidí žijících v oblastech na území bývalého Sovětského svazu uprostřed nejistoty a strachu před novými ozbrojenými střety. Nic nefunguje, bují korupce a současné Rusko se nechce vzdát svého vlivu. Spoluscenáristou dokumentárního snímku je Tomasz Grzywaczewski, jehož reportážní kniha „Hranice snů o neuznávaných státech“ film inspirovala. Právě teď vychází česky v nakladatelství Pant v překladu Petrušky Šustrové.

Workshopy proběhnou online z našeho pražského studia

Setkání s fenomenální dabingovou režisérkou Miriam Chytilovou proběhne v našem online studiu v Praze. Zajímá Vás filmová profese, která není vidět? Workshopy na téma: překlady, titulky, dabing. Herečka Miriam Chytilová, někdejší Klárka ze seriálu Tajemství proutěného košíku, deset let propůjčovala svůj hlas postavě Rachel v populárním seriálu Přátelé. S americkou herečkou Jennifer Anistonovou je spjata dlouhodobě, neboť ji dabuje ve všech jejích filmech.