Vybíráme
9. 11. 2020, WEBREDAKTOR

Třicet let života v České republice zachycuje a vtipně glosuje Petr Motýl ve svém „autorském výběru“ událostí, dobových citací a postřehů, a ukazuje tak naši klopotně se vyvíjející společnost v překvapivě výstižné zkratce.

Petr Motýl – Bohemiana

Knihovna má zavřeno, ale my stále pokračujeme, abychom vám přinášeli další služby. Každý den přineseme tip na čtení, do kterého se můžete zanořit v této náročné době. Můžete se těšit na na e-knihy, kterých neustále přibývá a jsou víc než zajímavé. Vybírat budeme četbu, na kterou nemusí být v obvyklém životním shonu čas.

Názvem i formou se autor otevřeně hlásí k proslulé „Europeaně“ Patrika Ouředníka a podobně jako on zpracovává fakta a události dané doby a místa v určité karikaturní ironické zkratce, jeho pohled je však soustředěn pouze na dění v českých zemích a dobu, jak uvádí: „od panování Slováka Husáka k panování bači Babiše“. Probírá se specifiky jednotlivých let – nejen jejich klíčovými okamžiky a mezníky, ale i (nebo možná zejména) dobovými malichernostmi a efemérnostmi, které čtenář často už zapomněl a jejichž absurdita či pošetilost vyvstane teprve z tohoto vysokého dobového nadhledu, přičemž každý rok je zpracován v jiném předem stanoveném stylu. Podává tak sice zábavný, ale ve výsledku neveselý pohled na společnost, překotně se zbavující nejdříve nánosů totality, ale posléze i ideálů, hodnot, a nakonec i slušnosti.

STÁHNĚTE SI

Mohlo by vás zajímat