Vybíráme
22. 12. 2020, WEBREDAKTOR

Zažívaly vzestupy i pády svých otců, těžily z jejich popularity a trpěly v nepříznivých dobách – děti československých prezidentů. Poslouchejte podcast z proběhlých přednášek, které proběhly v sálech Ústřední knihovny.

Co je to podcast? Zvukový záznam, který si můžete pustit online a dnes patří k oblíbeným posluchačským formátům. Všechny naše podcasty najdete na adrese https://soundcloud.com/knihovna.

Slyšeli jste o vztahu Alice Masarykové k Josipu Plečnikovi, psychických problémech Jana Masaryka nebo uměleckém talentu Herberta Masaryka? Máte ponětí o strastiplném osudu Háchovy dcery Milady? Proč zapírala Gottwaldova dcera Marta prvního manžela a proč odmítla po Listopadu 89´ převzít ostatky rodičů? Přednáší Mgr. Kamil Rodan, Ph.D., vědecký pracovník Slezského zemského muzea v Opavě.

Rodina prezidenta Osvoboditele

Cyklus o rodinném prostředí a potomcích československých prezidentů zahajuje povídání o rodině prezidenta Osvoboditele. Jistě Vás totiž zajímá, jakými výchovnými metodami vybočovali manželé Masarykovi v konzervativní Vídni, jakými vlohami disponovaly děti pozdějšího prezidenta a jak se ubíraly jejich životní cesty.

Dcery Háchy a Gottwalda

Druhý díl cyklu o rodinném prostředí a potomcích československých prezidentů věnujeme životním zvratům dcery státního prezidenta Emila Háchy Milady (na fotografii) a prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda Marty. Obě dámy zažily vzestup do nejvyšších pater československé politiky i strmý pád do propadliště dějin.

Marie Zápotocká a Antonín Novotný

Třetí díl cyklu o rodinném prostředí a potomcích československých prezidentů bude patřit dcerám prezidenta Antonína Zápotockého Marii a Jiřině a synovi Antonína Novotného Antonínu Novotnému ml. Víte například, že se dcera prezidenta Zápotockého Marie provdala za diplomata a syn Antonína Novotného prodával československou kulturu do zahraničí?

Domácnost Svobodových a Husákových

V posledním díle cyklu o rodinném prostředí a potomcích československých prezidentů navštívíme domácnost manželů Svobodových a Husákových. Seznámíme se se strastiplnými cestami Miroslava Svobody a jeho sestry Zoe, stejně jako s utajovanými osudy Vladimíra a Jána Husákových.

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační fotografie – Alice a Herbert Masarykovi v roce 1900, zdroj Wikimedia Commons.