Podcast
13. 1. 2021, WEBREDAKTOR

Knihovník Jakub Rychtar poutavě představuje české hrady, zámky a tvrze. Tentokrát zámek Jezeří, opuštěně dlící nad krajinou poznamenanou dlouholetou těžbou uhlí.

Jezeří

Dnes zámek opuštěně dlící nad krajinou poznamenanou dlouholetou těžbou uhlí, v minulosti např. sídlo knížecího rodu Lobkowiczů a útočiště mnoha uměleckých osobností. Z nich jmenujeme na prvním místě hudební skladatele Ludwiga van Beethovena, Christopha Willibalda Glucka či Antonína Vranického, malíře Carla Roberta Crolla, sochaře Jana Adama Dietze či architekta Hanse Sablicka. Na Jezeří se však ocitli i britský korunní princ Charles, nizozemská královna Beatrix či německý prezident Johannes Rau. Z řečeného vyplývá, že dnešní stav zámku kulhá za minulou slávou. Ano i ne. Jezeří naštěstí pomalu vstává z popela jako bájný Fénix, zámku se navrací jeho bývalá krása.

Co je to podcast? Zvukový záznam, který si můžete pustit online a dnes patří k oblíbeným posluchačským formátům. Všechny naše podcasty najdete na adrese https://soundcloud.com/knihovna.