Podcast
20. 1. 2021, WEBREDAKTOR

Knihovník Jakub Rychtar poutavě představuje české hrady, zámky a tvrze. Tentokrát hrad a zámek Klenová, který láká návštěvníky na romantické zříceniny i na zajímavá umělecká díla.

Klenová

Hrad a zámek poblíž Klatov láká návštěvníky jak na romantické zříceniny kdysi majestátní pevnosti, tak i na zajímavá umělecká díla vystavená pod širým nebem i uvnitř zámku. Hrad byl postaven již ve 13. století a mnohá desetiletí se nacházel v rukou rodu Janovských z Janovic či pánů z Klenové. Na hradě se narodil proslulý cestovatel, politik, spisovatel a hudebník Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, zajímavá osobnost své doby a hrdina mnoha děl krásné literatury. Dnes se, takříkajíc symptomaticky, nachází Klenová ve správě Galerie Klatovy-Klenová. Návštěvník, nalákán prohlídkou hradu a zámku, může v estetickém hodování pokračovat v okolních pošumavských lesích.

Co je to podcast? Zvukový záznam, který si můžete pustit online a dnes patří k oblíbeným posluchačským formátům. Všechny naše podcasty najdete na adrese https://soundcloud.com/knihovna.

Ilustrační obrázek – autor: Krabat77 – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?…