Video
1. 2. 2021, WEBREDAKTOR

Festival Na hlavu se letos zabývá otázkami, které si spojujeme s psychicky náročnou dobou. Reaguje na události spojené s šířením onemocnění COVID-19 i s opatřeními, které nás v běžném životě omezují.

Festival o duševním zdraví a mysli pořádá již pravidelně Národní ústav duševního zdraví ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Co všechno nabízí? Pro učitele i rodiče nabídne tipy, jak zvládat domácí výuku. Dozvíte se rady, jak zvládnout stresové období a zajistit si kvalitní spánek nebo třeba jak se popasovat se suchým únorem a nepitím v karanténě.

PROGRAM

Pátek 5. 2. 2021

19.00 Moje jméno není diagnóza za časů covidu
Beseda nabídne zkušenosti tří lidí, kteří poznali duševní onemocnění a žijí různé cesty k zotavení z něj. Jak prožívají současný stav plný nutných omezení? Jsou na tom hůře než ti zdraví? Zhoršil se jejich stav? Mají se kam obrátit pro pomoc? Nebo mají z minulosti osvojené postupy a strategie, které jim v současné situaci pomáhají lépe se vyrovnat s nenormálními podmínkami, ve kterých všichni žijeme?

21.00 Suchej únor: Jak se popasovat s (ne)pitím v karanténě?
Jak jsou na tom Češi s konzumací alkoholu během pandemie? Jak poznat, kdy už se jedná o problém a jak případně vyhledat pomoc? Napadlo vás už někdy ochutnat čistokrevnej život bez alkoholu? Co to otestovat se Suchým únorem a nově vydanou tematickou knihou? Rozhovor o pandemii a novinkách v kampani Suchej únor vedl s terapeutkou Johanou Růžkovou šéf Novinářského inkubátoru Tomáš Bouška.

Sobota 6. 2. 2021

17:00 Duševní zastávka pro hrdiny v první linii: Mindfulness pro zdravotníky
Nečekejme až TO skončí. Dokonce každý další nádech je šancí dát své mysli odpočinout. Praktickým webinář zaměřený na využití mindfulness v současných náročných dnech vás provedou jeho autorky z Českého mindfulness institutu.

19:00 Duševní zdraví dětí doma i v (online) škole: tipy pro rodiče i učitele
Jak jsou na tom děti během pandemie? Jaký vliv má aktuální nejisté období plné změn na jejich duševní zdraví? A hlavně – jak můžeme dětem pomoci? Beseda určená pro rodiče a učitele se zaměří na možnosti, jak podpořit dětskou psychiku. Představeny budou také názory dětí na koronavirus a jejich fungování v této době.

21:00 Tipy pro kvalitní spánek v době covidu i mimo ni
Taky máte občas problém s usínáním? Kolektiv Nesladim pro vás připravil video-pozvánku ke spánku. Řeč bude o pravidlech spánkové a světelné hygieny s důrazem na změny ve způsobu života během pandemie.

Neděle 7. 2. 2021

19:00 Anabell: O poruchách příjmu potravy a vlivu pandemie
Vystoupí peer konzultantky z Anabell, různého věku a vzdělání, které si prošly některou z poruch příjmu potravy. Podařilo se jim najít samu sebe a PPP překonat a nyní se zabývají podporou dalších lidí, kteří si něčím takovým aktuálně procházejí. Bavit se budou o vlastních zkušenostech a o tom, jak aktuální epidemiologická situace dopadá na jejich klienty.

21:00 Höschl, Písařovicová: Jak si během covidu zachovat zdravou mysl
Současná doba je náročná pro naši hlavu, mysl i duši. Jak pandemie ovlivnila naše životy pohledem psychiatra? Jaký vliv má na duševní zdraví společnosti i jednotlivce? Jaký dopad bude mít na oblast péče o duševní zdraví v České republice? A jak během této náročné doby neklesat na duchu a zachovat si zdravou mysl? O tom všem si bude povídat Daniela Písařovicová s profesorem Cyril Höschlem.