Vybíráme
18. 2. 2021, WEBREDAKTOR

Celý březen probíhají online přednášky, ve kterých novinářka Judita Matyášová diskutuje s odborníky o nejrůznějších podobách dánské společnosti. Buďte při tom!

Zima, kola, Lego a Andersenovy pohádky. To jsou nejčastější asociace, když se v Česku zmíní Dánsko. Jenže na Severu je toho mnohem víc! Novinářka Judita Matyášová od roku 2011 cestuje mezi Českem a Dánskem. Zajímá se o inspirativní dánská muzea, prozkoumává dánský životní styl a funguje jako česko-dánská spojka. Propojuje státní i soukromé instituce u nás i na Severu. V rámci online diskuzí Judita pozvala odborníky, kteří si s ní povídají o univerzitách, knihovnách nebo superakčních dánských seniorech.

Na nový díl cyklu Inspirace Dánskem se můžete těšit každé březnové pondělí vždy ve 20:00 hodin na našem youtube kanálu: http://l.mlp.cz/inspiracedanskem.

ONLINE AKCE V KALENDÁŘI

Program

1. 3. 2021 – Severská inspirace pro knihovníky

V Česku řada knihoven nabízí velmi zajímavý program pro širokou veřejnost. Od přednášek, diskuzí až po workshopy. Dánské knihovny mají podobné aktivity, ale rozšířené o jeden důležitý aspekt – na programu se velmi významně podílí dobrovolníci – senioři. Vedou jazykové kurzy, doučují děti nebo pomáhají s organizací filmových projekcí. Knihovna v Dánsku je tedy nejen místem, kde se nahodile setkávají čtenáři všech generací, ale cíleně se podporují mezigenerační aktivity. Jedním z příkladů je komunitní knihovna Dokk1 v Aarhusu, která byla otevřena v roce 2015 a inspiruje odborníky po celém světě. Moderuje knihovník Miloslav Linc.

8. 3. 2021 – Dánské muzeum baví všechny generace

Zatím v Česku nemáme centrální muzeum moderních dějin Československa. Jak se tedy prezentuje historie 20. století v tuzemských muzeích? A jak se s tímto nelehkým tématem vypořádali dánští muzejníci? Judita Matyášová představí několik muzeí, kde se řeší dánský odboj, ale i kolaborace. Pohovoří také o expozicích každodenního života za války. Jednotícím prvkem všech dánských muzeí je snaha zaujmout všechny návštěvníky bez ohledu na věk. Což však neznamená, že celá expozice musí být zaplněná nejmodernější technologií. Leckdy stačí originální nápad a zabaví se puberťák i senior. Moderuje historik Kamil Činátl.

15. 3. 2021 – Cestovatelské tipy – Dánsko není jen Kodaň

„Dánsko je hrozně drahá země“ nebo „Dánsko je placaté, nemají hory, to je nuda“ takové reakce často slýchá Judita Matyášová, když se ptá v Česku na Dánsko. Jejím dlouhodobým cílem je přiblížit tuto skandinávskou zemi jako zajímavou turistickou destinaci. Během diskuze se dozvíte řadu praktických tipů na výlety – na kole, lodí či vlakem. Zajeďte se podívat k Nebeské hoře, projděte se po stopách slavného autora pohádek, který ale rozhodně neměl pohádkový život a naplánujte si cestu na pobřeží Dánska, které inspirovalo umělce na počátku 20. století. Moderuje Jiří Slabihoudek.

22. 3. 2021 – Dánská univerzita – liberální prostředí nebo anarchie?

Judita Matyášová vyučovala nejen žurnalistiku na Univerzitě Karlově, ale také v Aarhusu, což je druhé největší město Dánska. Učila budoucí historiky a přednášela studentům žurnalistiky. Judita je také doktorandkou Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, takže si vyzkoušela i roli studenta na dánské univerzitě. Proč se tak liší atmosféra na univerzitách v Česku a v Dánsku? Proč dánští studenti lpí na diskuzích? A jakou autoritu mají dánští pedagogové, když jim studenti tykají a berou je skoro jako svoje vrstevníky? Moderuje lingvistka Marie Pavlásková.

29. 3. 2021 – Super akční senioři v Dánsku

V Česku většinou převládá obraz pasivního seniora, který je odkázán na pomoc svého okolí. Naopak v Dánsku je senior prezentován jako superakční hrdina, který je pro společnost důležitý. Nic ale není tak černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Judita Matyášová se vloni přestěhovala do Dánska, kde natáčela rozhovory o životě tamních seniorů. Dozvíte se o zajímavých dánských projektech pro seniory, ale budeme diskutovat také o českých projektech, které inspirují na Severu. Moderuje Lucie Nekvasilová z projektu SenSen.

Cyklus Inspirace Dánskem probíhá pod záštitou Dánského velvyslanectví v Praze. Více na www.inspiracedanskem.com.