Podcast
Foto hradu: Lukáš Kalista – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37587073
10. 3. 2021, WEBREDAKTOR

Poslouchejte podcast o českých hradech, zámcích a tvrzích. Projdeme postupně krušnohorský Hasištejn, Krásný Dvůr na Žatecku, vodní hrad Švihov a Velhartice, ukryté mezi pošumavskými kopci.

Hasištejn

Uprostřed Krušných hor, nedaleko staroslavného královského města Kadaně, najdeme zříceninu hradu Hasištejna. Název se odvozuje od slova „hassenstein“, před námi se tedy objeví „Skála nenávisti“. S názvem je spojena hrůzostrašná pověst o zapovězené lásce a trestu za ni. Hrad vznikl nejspíše na počátku 14. století zásluhou rodu Šumburků a hrál významnou roli při ochraně horských průsmyků, jimiž přicházeli do Čech důležité dálkové cesty. Hasištejn byl sídlem loupeživých rytířů ohrožujících zemský mír (Jindřich Reuss z Plavna), stejně jako talentovaných literátů a intelektuálů (Bohuslav Hasištejnský z Lobkowicz). Hrad po skvostné éře ve druhé polovině 15. století žel postupně upadal a chátral. Nové, světlejší éry se dočkal až v 19. století. Dnes je oblíbeným výletním místem nejen pro návštěvníky z Ústeckého kraje. Přednáší Jakub Rychtar.

Co je to podcast? Zvukový záznam, který si můžete pustit online a dnes patří k oblíbeným posluchačským formátům. Všechny naše podcasty najdete na adrese https://soundcloud.com/knihovna.

Foto hradu: Lukáš Kalista – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0,commons.wikimedia.org/w/index­.php?curid=37587073