Podcast
17. 3. 2021, WEBREDAKTOR

Poslouchejte podcast o českých hradech, zámcích a tvrzích. Projdeme postupně krušnohorský Hasištejn, Krásný Dvůr na Žatecku, vodní hrad Švihov a Velhartice, ukryté mezi pošumavskými kopci.

Krásný Dvůr

Zámek v Krásném Dvoře je dnes nedílně spjat s nádherným parkem, jenž dal vystavět hrabě Jan Rudolf Černín v závěru 18. století. Černínové však nebyli jedinými majiteli okolního panství. Mezi jejich předchůdci zmiňme např. Fremuty, Pětipeské, Kolowraty, Valdštejny či Šliky. Černínové však zámek v Krásném Dvoře vlastnili ze všech šlechtických rodů nejdéle a do dějin se zapsali jak barokní přestavbou, kterou inicioval František Josef Černín a realizoval architekt František Maxmilián Kaňka, tak zmiňovanou výstavbou parku, jenž vznikl na místě bývalé bažantnice u Leskovského potoka. Dnes můžete parkem hodiny a hodiny procházet a obdivovat kupř. Panův templ, Gloriet, Čínský pavilon, Gotický chrámek či Goethův pavilon. V krásnodvorském parku najdeme rovněž pamětní desku s výčtem nejvýznamnějších návštěvníků zámku a zámeckého parku. Přednáší Jakub Rychtar.

Co je to podcast? Zvukový záznam, který si můžete pustit online a dnes patří k oblíbeným posluchačským formátům. Všechny naše podcasty najdete na adrese https://soundcloud.com/knihovna.