Podcast
24. 3. 2021, WEBREDAKTOR

Poslouchejte podcast o českých hradech, zámcích a tvrzích. Projdeme postupně krušnohorský Hasištejn, Krásný Dvůr na Žatecku, vodní hrad Švihov a Velhartice, ukryté mezi pošumavskými kopci.

Švihov

Ve Švihově bychom nejdříve nalezli tvrz, která stála na místě dnešního kostelíku sv. Jiljí ve městě. Dnešní vodní hrad stojí jinde, ovšem přehlédnout jej rovněž nemůžeme. Stavba tvrze i hradu, jenž ji nahradil, je spjata s rodem pánů z Rýzmberka, příslušníků široce rozvětvené dynastie Drslaviců. Do konce 14. století byli Rýzmberkové jen nenápadným rodem, taktéž jejich Švihov stál ve stínu výstavnějších sídel šlechty v regionu. Nicméně od počátku 15. století se zásluhou Břeňka ze Skály vyšvihli do nejvyšších pater české aristokracie. Velkolepá pozdně gotická přestavba Švihova je pak spjata z Břeňkovým vnukem Půtou a pravnuky Jindřichem a Václavem. Podepsal se na ni, mimo jiných, též slavný architekt Benedikt Rejt. Za Černínů, mimochodem pocházejících také z rozrodu Drslaviců, se Švihov podařilo zachránit před demolicí po konci Třicetileté války, ovšem hrad samotný chátral, proměnil se totiž v podstatě v hospodářské zázemí rodu Černínů. Paradoxně se však díky tomu Švihov nedočkal necitlivých přestaveb a dnes jej můžeme obdivovat v jeho původní kráse. Přednáší Jakub Rychtar.

Co je to podcast? Zvukový záznam, který si můžete pustit online a dnes patří k oblíbeným posluchačským formátům. Všechny naše podcasty najdete na adrese https://soundcloud.com/knihovna.