Podcast
Foto hradu: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33282215
31. 3. 2021, WEBREDAKTOR

Poslouchejte podcast o českých hradech, zámcích a tvrzích. Projdeme postupně krušnohorský Hasištejn, Krásný Dvůr na Žatecku, vodní hrad Švihov a Velhartice, ukryté mezi pošumavskými kopci.

Velhartice

Hrad Velhartice máme nejvíce spojené s dvěma Bušky, starším a mladším. Oba vystupovali jako významní spolupracovníci českého krále a římského císaře Karla IV. Po smrti mladšího z Bušků však jejich rod upadl a další Velharticové žili toliko v jejich stínu. Hrad samotný pak rychle měnil majitele – po pánech z Hradce se dostaly Velhartice do majetku Rýzmberků či Rožmitálů. Po Bílé hoře byl hrad s panstvím zkonfiskován dosavadním majitelům, aby skončil v rukou Martina Huerty, vojáka, jehož přičiněním se ovšem dlouho zanedbávaná stavba dočkala svého znovuzrození. Památkou na tohoto majitele je především tzv. Huertovo křídlo hradu. Po Huertovi se na hradě vystřídaly rody Krakovských z Kolowrat, Bechyňů z Lažan, Desfoursů či Windischgraetzů. Dnes patří Velhartice k nejnavštěvovanějším památkám jihozápadních Čech. Přednáší Jakub Rychtar.

- Poslouchejte podcast >>>

Co je to podcast? Zvukový záznam, který si můžete pustit online a dnes patří k oblíbeným posluchačským formátům. Všechny naše podcasty najdete na adrese https://soundcloud.com/knihovna.

Foto hradu: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0,commons.wikimedia.org/w/index­.php?curid=33282215