Vybíráme
26. 7. 2021, WEBREDAKTOR

Co je čtení dětem? Výběr toho nejlepšího pro děti ze současné knižní produkce v češtině. Na konci srpna vás zveme na minifestival dětského čtení Mami, tati, dějou se věci 2021! na Mariánském náměstí.

Čtení dětem ověřené knihovníky

Ročně v České republice vyjde více než dva tisíce titulů určených dětským čtenářkám a čtenářům. V takovém množství není lehké se vyznat! Proto jsme vymysleli web, kde najdete dobré knížky ke čtení, které vám doporučí osoby nejpovolanější – knihovnice a knihovníci. Všichni chceme, aby děti četly a bavilo je to. Nechte se inspirovat!

Čtení dětem je určeno rodičům, učitelům, ale i prarodičům, prostě každému, kdo si chce nechat doporučit pěknou knížku pro malého čtenáře. Výběr té správné knihy je velmi důležitý, protože knížka musí děti „chytnout“ a získat si je. Na klasiku nelze stále spoléhat.

Knihy najdete na https://ctenidetem.knihovny.cz/

Mami, tati, dějou se věci 2021!

Zveme vás druhý ročník festivalu, který nabídne divadelní představení, čtení poutavých příběhů i tvořivé dílny pro nejmenší. Festival se koná na Mariánském náměstí ve čtvrtek 26. srpna a v sobotu 11. září 2021.

Program festivalu – čtvrtek 26. srpna 2021

10.00 Čteme dětem odmala I.­
Setkání s loutkoherečkou divadla Minor Vlastou Špicnerovou, která ukáže dětem i rodičům, jak číst knihy zajímavě.
13.00 Na hodinku k moři
Čtení o objevitelském dobrodružství kapitána Kukuka z knížky Jána Uličianského Podivuhodné příběhy sedmi moří a pouštění vlastnoručně vyrobených lodiček. 
15.00 Neposlušná kůzlátka / Pohádka o zlobení
DivadloBuchty a loutky
16.00 Tvoření s kůzlátky
Jednoduché kreslení a aktivity pro nejmenší děti, kterým se pohádka líbila

Program festivalu – sobota 11. září 2021

10.00 Čteme dětem odmala II.
Jak rozehrát krátký literární text – povídání pro děti a rodiče s lektorkou dramatického souboru Zuzanou Štancelovou.  
13.00 Jamování s puntíky
Výroba hudebních nástrojů aneb Co si vyrobíš, Aničko, Pepíčku, na to si taky zahraješ společně s ostatními. Pomůže nám knížka Hervého Tulleta LA
15.00 O pejskovi a kočičce
Divadlo Říše loutek zinscenuje nadčasový příběh jednoho roztodivného zvířecího kamarádství.
16.00 Říše loutek
Přijďte se podívat, co se děje v divadle, když spadne opona. Komentovaná prohlídka zákulisí divadla.

O webu Čtení dětem

Web obsahuje šest seznamů pro různé věkové čtenářské kategorie od předškoláků po 9. třídu základní školy. Nově nabízíme i tipy na poezii pro děti, čtení pro děti s dyslexií nebo tzv. tematickou skříň. Co v ní najdete? Například tipy na čtení o ekologii, válce, školce nebo nových sourozencích.

Čtení dětem je tematický projekt služby Knihovny.cz a společně ho vymyslely a spustily Městská knihovna v Praze a Moravská zemská knihovna. Obsah spravují odborníci na dětskou literaturu z Ústřední knihovny. Technicky se o projekt stará tým portálu Knihovny.cz, který provozuje Moravská zemská knihovna.