Vybíráme
30. 4. 2021, WEBREDAKTOR

Osobním rozvojem k životní spokojenosti – nový cyklus přednášek, který vám vždy představíme krátkým rozhovorem. Tentokrát hovoříme o meditaci s Richardem Vrdlovecem, majitelem studia Jóga Karlín.

Osobním rozvojem k životní spokojenosti. Tak se jmenuje vzdělávací cyklus určený všem, kteří pouze pasivně nečekají, co jim život přinese, ale chtějí sami aktivně na kvalitě svého života pracovat.

Meditace – starobylý lék na novodobé strasti

Meditace je ze všech stran doporučovaný prostředek na eliminaci stresového zatížení. Jenže jak na ni? O meditačních technikách i jejich účincích si budeme povídat s učitelem jógy, Richardem Vrdlovcem. Těšit se můžete i na řízenou meditaci v závěru povídání.

Více o akci se dozvíte zde >>>

Rozhovor

Rozhovor s Richardem Vrdlovcem vede Lucie Žemberyová z Dílny Ústřední knihovny.

Meditace. Pro mnoho lidí abstraktní pojem, při kterém si maximálně představí někoho sedícího v lotosovém květu se zavřenýma očima. Vůbec ale netuší, co se za těma zavřenýma očima děje. Takže, co se tam děje?

V ideálním případě nic. To by byl zen, bytí v přítomnosti, tady a teď. V normálním případě se tam ale odehrává stejné divadlo, které je ve vaší hlavě teď, jenomže sedíte, a to divadlo pozorujete. Z toho pozorování se člověk dokáže hodně poučit.

Jaká byla ta Vaše cesta, která vás přivedla k meditaci?

Celkem typická pro současnou dobu: vysoké ambice, pak pocit vyhoření, a nakonec hledání rovnováhy.

Všeobecně jsou uznávány pozitivní vlivy meditace na psychiku i fyzické zdraví člověka. Co nejhodnotnějšího přináší meditace Vám?

Nechtějte, abych se rozpovídal o tom, co mi meditace přináší. Je to dlouhý a těžko uvěřitelný seznam. Jedno slovo však jako by mu bylo nadřazené: štěstí.

A to je to, co všichni chceme nejvíc. Je třeba být nakloněný duchovnímu životu, nebo mohou meditační techniky zvládnout a benefitovat z nich i lidé čistě logicky a pragmaticky smýšlející?

Moje kurzy meditace a metoda výuky pravděpodobně nejvíce vyhovuje chytrým a racionálním lidem. Není v nich nic nadpřirozeného a to možná některé lidi, kteří hledají složitý a tajuplný princip, odrazuje. Záhada meditace spočívá snad pouze v tom, že je jednoduchá, funguje, a přesto k ní lidi mají nedůvěru.

Richard Vrdlovec

Richard Vrdlovec se s jógou seznámil zhruba v polovině základní školy. Tehdy jeho pozornost přilákala kniha Jóga, kterou objevil v domácí knihovně a začetl se do ní. Četl a znova četl, protože spousta věcí mu připadala zajímavá i nesrozumitelná. Tehdy ještě neexistoval internet, takže ve svém přístupu k józe experimentoval. Připravoval si raw snídani, cestou do školy se učil vědomím ovládat svůj dech, doma pak zkoušel spát ve svíčce. Usnout v ní se mu ale nikdy nepodařilo, jak se smíchem přiznává.

Život pak šel dám jinými cestami. O patnáct let později Richard jógu opět objevil během náročné práce v investičním bankovnictví a zjistil, že ji k životu potřebuje. V současné době je Richard Vrdlovec majitelem studia Jóga Karlín, prostřednictvím kterého se snaží umožnit dalším lidem vstoupit do ozdraveného proudu jógy. Svou činností chce také přispívat k vytváření pozitivních změn ve společnosti a to, mimo jiné, šířením informací z oblasti životního stylu, zdraví a osobního rozvoje.

Mohlo by vás zajímat