Video
10. 5. 2021, WEBREDAKTOR

Jaké online akce pro vás připravujeme v nejbližší době? Těšit se můžete na debatu s Martinem Řezníčkem a Jakubem Szantó, knižní tipy od dramaturgů Domu čtení nebo na přednášku Boba Kartouze o budoucnosti našich dětí.

Západ a východ na televizní obrazovce

Dlouholetí televizní reportéři České televize Martin Řezníček a Jakub Szántó představí své knihy, poodhalí pozadí zpravodajské práce a podělí se o svůj vztah k oblastem, kde strávili pět let svého života. Rozpojené státy Martina Řezníčka hledají duši Ameriky, české stopy i rozpory, které v USA kulminovaly zvolením a vládou Donalda Trumpa. Z Izrastiny s láskou Jakuba Szántó odhaluje kořeny i příběhy, které formovaly Izrael a Palestinu, střepy naděje vzájemného soužití obou národů. Moderování debaty dvou výrazných televizních osobností se ujme Richard Klíčník z jejich knižní lodi – nakladatelství Argo.

Nejzajímavější české knihy minulého roku

Básníci a dramaturgové Domu čtení Josef Straka a Vojtěch Vacek vybírají a zasvěceně hovoří o nejzajímavějších titulech loňského roku.

No Future: vezeme děti na parním stroji do virtuální reality

Všimli jste si, jak se za posledních 20 let změnil svět? Vznikla digitální dimenze, nová dimenze lidské existence. Vstupuje do všeho, od globálních konfliktů, přes ekonomiku, mezilidské vztahy až po ty nejintimnější vrstvy našeho života. A vstoupila také do dětství. Vstoupila do něj tak, že současnou nastupující generaci lze s trochou nadsázky považovat za odlišný lidský druh. Současné děti vstupují do světa, je diametrálně odlišný od toho, co v dětství zažili jejich rodiče (a učitelé). A musejí se vyrovnávat s problémy a výzvami, které jejich rodiče neznali. Jejich rodiče totiž sami těžce zápasí s faktem, že digitální dimenze obrátila jejich představy o životě naruby. Přednáší Bob Kartous.

Mohlo by vás zajímat