Vybíráme
26. 5. 2021, WEBREDAKTOR

Festival Knihovna na vlnách se koná od 22. června do 22. července 2021 na atraktivních místech. Většina akcí proběhne v Avoid Café a Avoid Floating Gallery na náplavce. Těšit se můžete na chodecký večer v Hostivaři nebo na filmy v DOKU 16. Začínáme na Mariánském náměstí.

Program

PROGRAM V KALENDÁŘI AKCÍ >>>

Na všech akcích bude přítomen bibliobus Oskar, kde si můžete půjčit něco ke čtení.

Večer s environmentální poezií 

22. 6. 2021
19:00 Mariánské náměstí
Zahajující večer festivalu Knihovna na vlnách odstartuje diskuzí o nejpalčivějších problémech životního prostředí. Bude prostor pro dotazy z publika a po diskuzní části vystoupí básníci píšící environmentální poezii. Našimi hosty budou: environmentalista a básník Luděk Čertík, básnířka a redaktorka Jitka N. Srbová, básník a redaktor Matěj Senft, básník a redaktor Pavel Zajíc, básník a redaktor Libor Staněk. Večerem, který zakončí koncert kytaristy a písničkáře Vojtěcha Urbánka vás provedou dramaturgové Domu čtení Josef Straka a Vojtěch Vacek. 

 

(Minimální) důstojná mzda

29. 6. 2021
18:00 Avoid Café
Diskuze představí koncept Minimální důstojné mzdy jako nástroj snažící se popsat, kolik lidi u nás nezvládne pokryt běžné výdaje, i když na plný úvazek pracuje. Jaké širší společenské důsledky má, že se doposud skoro nemluví o tom, že jich je více než polovina? Přednáší a diskutují: Kateřina Smejkalová, vědecká pracovnice pro Friedrich-Ebert- Stiftung, a Lucie Trlifajová, sociální antropoložka pracující v Sociologickém ústavu AV ČR. 

Rozpojené Spojené státy

29. 6. 2021
19:30 Avoid Floating Gallery 
Naším hostem bude redaktor České televize, dlouholetý komentátor dění v USA a spisovatel Martin Řezníček, který vydal knihu Rozpojené státy, zabývající se současným stavem situace v USA, rozdělením a dělením tamější společnosti ad. Budeme též diskutovat o tom, co se stalo ve Spojených státech v minulém roce, k jakým pohybům a posunům dochází nyní a také o možných výhledech do budoucnosti.  
Off program: Avoid Sessions – vystoupení hudebních seskupení z on-line projektu v době uzávěry konečně naživo. Po celou dobu uzavírky byly natáčeny minikoncerty kapel i malých hudebních seskupení za skly kobky Avoid Gallery a vysílány pak ze záznamu. Nyní konečně naživo, před publikem   

Pomalu!

1. 7. 2021
18:00 Avoid Café
Fenomén pomalosti jako téma doby: od potravin přes módu k psychohygieně. Večer pořádá Nakladatelství Alferia. 

Česko-portugalský večer

1. 7. 2021
19:30 Avoid Floating Gallery 
V rámci festivalu Knihovna na vlnách, za podpory Českého literárního centra a za spolupráce Portugalského centra v Praze, se můžete těšit na Česko-portugalský večer, během kterého se setkáte s básnířkami a básníky; Olinou Stehlíkovou, Simonou Martínkovou Rackovou, Ladislavem Zedníkem, Jakubem Řehákem, Viktorem Špačkem a Kamilem Bouškou a navíc ještě uslyšíte originální hudbu z portugalsky mluvících zemí v podání Camões house band!

Vzácným hostem večera je překladatelka chystané antalogie českých básní v portugalštině, Anna Almeida, která do Prahy zavítá až z Lisabonu. Kromě autorských textů zmíněných literátů si představíme i jejich překlady do portugalštiny, a tak se můžete těšit nejen na exotiku nám tolik podobného Portugalska, ale i na originální lingvistický zážitek. Večerem vás provede Anna Luňáková, ve spolupráci s odbornicí na portugalskou literaturu Karolínou Válovou.  

Pomoc přírodě tam, kde žijeme a pracujeme

6. 7. 2021
18:00  Avoid Café
Každá zahrada, zahrádka, balkon, okenní parapet i fasáda domu, může být takovou malou Noemovou archou pro zvířata a přírodu, než svět kolem dostane rozum. Přednášejícím bude Petr Dobrý,  spolumajitel Zelené domácnosti, o kterém se často říká, že je praktický ekolog. To proto, že minimálně stejně času, který věnuje firmě, věnuje i osvětě na téma, jak jednoduše pomáhat přírodě kolem nás. 

Miřenka Čechová – autorské čtení z Baletek

6. 7. 2021
19:30 Avoid Floating Gallery
Miřenka Čechová je představitelka tanečního a fyzického divadla, režisérka, spisovatelka a pedagožka. Je spoluzakladatelkou divadelní skupiny Tantehorse a také spoluzakladatelkou umělecké skupiny Spitfire Company. Je autorkou dvou knih – Miss AmeriKa (2018) a Baletky (2020).  
Off program: Avoid Sessions – vystoupení hudebních seskupení z on-line projektu v době uzávěry konečně naživo. Po celou dobu uzavírky byly natáčeny minikoncerty kapel i malých hudebních seskupení za skly kobky Avoid Gallery a vysílány pak ze záznamu. Nyní konečně naživo, před publikem.   

Co chceme udržet? 

8. 7. 2021
18:00  Avoid Café 
Koncept udržitelného rozvoje byl v souvislosti s ochranou životního prostředí dlouhou dobu jakýmsi symbolem pro to, jak žít stále stejně. Ukazuje se, že klíčová je otázka, co vlastně chceme udržet. A co to je vlastně rozvoj? Že stále něčeho přibývá, něco roste, zvětšuje se? A jak souvisí toto pojetí rozvoje s tolik oblíbeným pojmem osobního růstu a rozvoje? Přednáší a diskutuje Martin Nawrath- facilitátor, terapeut a básník. 

Divadelní večer CO2kolektiv: Odvaha k beznaději

8. 7. 2021
19:30 Avoid Floating Gallery 
Předpovědi nezvratných klimatických změn na planetě se čím dál rychleji naplňují a někdy i předstihují ty nejpesimističtější scénáře. To, co jsme si mysleli, že nám hrozí na konci století, na nás čekalo za rohem. Budoucnost se stává přítomností. Ocitli jsme se ve třicátých letech 21. století, lidstvo existuje, ale vymírá. Pohřební hostiny jsou stále chudší. Na jedné z nich se setkávají vzdálení příbuzní Ema a Samuel. Vznik inscenace podpořili: Ministerstvo kultury ČR, Státním fondem kultury a Statutární město Brno. Scénář: Jiří Honzírek, Martin Vrba, režie: Jiří Honzírek, hrají: Lucie Ingrová, Daniel Možnar, výprava: Jana Hauskrechtová, hudba: Matěj Kotouček, dramaturgie: Matin Vrba, produkce: Eva Dryjová, Kristýna Břečková. 
Off program: Diskuze o představení s tvůrci a protagonisty CO2kolektiv   

Udržitelné formy ekonomik

13. 7. 2021
18:00  Avoid Café
Od počátku 70. let se diskutuje o jiných podobách ekonomiky, nebo ekonomik – tzv. malé ekonomiky, ať už to byli E. F. Schumacher, či Ezra Mishan ad. Přes podoby nerůstové ekonomiky definované např. Richardem Douthwaitem a prvními LETSystémy, které založil Michael Linton v Britské Kolumbii v roce 1983. Přednáška se bude zabývat vývojem, ale především aktuálním stavem této jinakosti v ekonomice a hledání udržitelnějších forem ve vztahu k naléhavosti klimatické krize. Přednáší a diskutuje Josef Straka, který se již od roku 1998 věnuje této problematice a v letech 1999–2011 ji přednášel i na katedře psychologie UK FF V Praze 

Večer nakladatelství ARGO: Lenka Elbe – Uranova

13. 7. 2021
19:30 Avoid Floating Gallery 
Pronikavá prvotina Lenky Elbe přivádí čtenáře do Jáchymova, města, jehož fluidum ovlivněné historií, se vymyká ostatním místům Česka. Získala za ni nominaci na Magnesii Literu Objev roku a představí ji v pořadu nakladatelství Argo, které román vydalo. Večer moderuje Richard Klíčník.  Off program: Avoid Sessions – vystoupení hudebních seskupení z on-line projektu v době uzávěry konečně naživo. Po celou dobu uzavírky byly natáčeny minikoncerty kapel i malých hudebních seskupení za skly kobky Avoid Gallery a vysílány pak ze záznamu. Nyní konečně naživo, před publikem.   

Diskuzní večer k tématu Udržitelnost

15. 7. 2021
18:00  Avoid Café
Tento večer bude věnován především Vašim otázkám a komentářům, které rádi zodpoví kolegové, kteří se projektem Udržitelnosti v Městské knihovně v Praze zabývají. 

Nizozemsko – belgický večer

15. 7. 2021
19:30 Avoid Floating Gallery 
„O hloupých Vlámech a skrblivých Holanďanech aneb láska a nenávist v nízkých zemích u moře.“
Povídání o kultuře Nizozemska a Belgie. Co tyto země vzájemně si tak blízké spojuje a rozděluje? A co s nimi pojí Čechy? Nad tím se zamýšlejí překladatelky vlámské a nizozemské literatury Jana Pellarová a Veronika terHarmsel Havlíková. 
Off program: Pivní království Belgie. S autorem stejnojmenné knihy Filipem Neradem si budeme povídat o belgických pivních stylech, kultuře pití piva, pivním sklu a pivních festivalech, doprovázené řízenou degustací s výkladem. 

Chodecký večer: Od Hostivařské přehrady až na loď Avoid

 
20. 7. 2021
15:00 Nádraží Hostivař
Procházka součástí, které budou i krátké přednášky o chůzi a vztahu člověka ke krajině. Procházku povede básnířka a organizátorka mnoha literárních akcí Renata Bulvová z Literárního klubu 8. Budou číst básníci, prozaici, bude se diskutovat s odborníky na vztah člověka a krajiny, kochat přírodou Meandrů Botiče a snad přispějí i kytaristé a písničkáři.
Celá skupina kolem sedmé dorazí na loď Avoid Floating Gallery a od půl osmé bude program pokračovat dalším čtením, hraním, diskutováním i reflexemi toho, co se zažilo na procházce a tím pádem i zprostředkování dojmů a zážitků těm návštěvníkům a posluchačům, co přijdou až na loď. 
Sraz u bibliobusu Oskar, který bude na účastníky čekat na parkovišti nad konečnou tramvajových linek 22 a 26 – Nádraží Hostivař. Zastávka je pod úrovní silnice. Když vystoupáte nahoru směrem k autobusové zastávce, náš bibliobus zahlédnete na druhé straně tramvajové stanice.
Pro případ vložení mapy GPS souřadnice, jsou tyto: 50.053728, 14.537132

 

Filmový večer s ekologickou tematikou  

22. 7. 2021
18:00 DOK 16
Večer zahájíme diskuzí na téma: Je dobrovolná skromnost dědičná? V roce 1992 se socioložka Hana Librová vydala do skromně žijících domácností takzvaných „pestrých“. Jak se k vyrůstání bez blahobytu staví o dvě dekády později jejich děti? Pokračují ve stopách rodičů, nebo si nakupováním kompenzují pocit nedostatku? Přednáší a diskutuje Vojtěch Pelikán z katedry environmentálních studií FSS Masarykovy univerzity v Brně. Po debatě promítání filmu s ekologickou tematikou Krajina v tísni. Začátek filmové projekce cca ve 21:00 hodin.

Dokumentární film vyrobila společnost Člověk v tísni. Jako zjevný a viditelný symptom problematického vodního režimu a hospodaření s vodou je ve filmu použit fenomén českých a moravských povodní posledních desetiletí, které jsou stále v živé paměti obyvatel naší země. Celou problematiku pak předkládá v globálních, celosvětových souvislostech. Promítá se v rámci cyklu Ozvěny Ekofestu. Večer ve spolupráci s Kulturně vzdělávacím centrem MKP. 

Podmínky pro návštěvníky akcí

Návštěvníci kulturních a vzdělávacích akcí musí splňovat podmínky dle aktuálně platného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Podrobnosti čtěte na www.mlp.cz/podminkyucasti.