E-knihy
24. 5. 2021, WEBREDAKTOR

Josef Kainar není jen autorem básně Stříhali do hola malého chlapečka, kterou slavně zhudebnil Vladimír Mišík, ale hned několika podstatných básnických knih, ve kterých vrátil do české poezie žánr epiky. Stahujte v e-knihovně.

Dvůr a jiné verše

Jedna z prvních sbírek významného českého básníka. Zaznívají zde vzpomínky na těžké válečné období, na podivnou náladu, která se dostavila hned po konci vražedného běsnění. „Teprve teď se lidé začínají bát“, konstatuje několikrát básník. Jakoby s odcházejícím šílenstvím přišla nová nejistota a obavy: najednou je tu „tolik svobody“ a a napohled slušní lidé, kteří „chodí v neděli trhat kytičky… a do kostela vidět boha“, kteří „čtou noviny a vybírají si svou hospodu.. dodávají si odvahy k obyčejným svinstvům“.

Příběhy a menší básně

„Příběhy a menší básně“ jsou první ze tří Kainarových sbírek, které se pokusily vrátit české poezii silnou epickou stránku, jež by představovala úvahu nad lidskými úděly a osudy. […] V Kainarově tvorbě se objevuje přítmí sadu, „strašlivá říše můr“, „vychrtlé topoly“ či hlas umíráčku – a to vše evokuje pochmurnou dobovou atmosféru počátku čtyřicátých let, do níž výrazně promlouvaly válečné události.

Osudy

Epický charakter Kainarových veršů hraje i zde primární roli a v jednotlivých básnických číslech se soustředí především na úvahy nad lidským bytím. Základem těchto dějů se stává úděl člověka, který mnohdy nemůže on sám vůbec ovlivnit, neboť se stává součástí stále více odlidštěného a lhostejného civilizačního vývoje.

Nové mýty

Josef Kainar se bez příkras pokouší zachytit atmosféru doby, která formovala člověka na sklonku čtyřicátých let. Jeho „mýty“ ovšem nejsou starodávnými bájemi o dokonalém světě, ale moderními variacemi na ožehavou skutečnost, která se projevovala mnohdy v komické, jindy všední, ale někdy i v tragické podobě.

Mohlo by vás zajímat

Josef Kainar
Hudba

Odcizuje se nám
Kup mu ty housle a smyčec
Jenomže on už se narodil
S ušima plnýma růžového vosku

A jak se vyvíjejí všechny druhy
Aby líp čelily osudům horku a hlubinám
Počínajíc Odysseem
Rodíme se se svým voskem v uších
A Sirény lahodných ostrovů Nicoty
Pějí marně Když je míjíme

Kup mu ty housle a smyčec
Ale celá příští léta
Budou mít na skříni malinkou mumii
Královského novorozeněte
Hudba se mstí!
Mrtvá hudba se mstí!
A hluší slýchají mnohohlasy smrti
Jen jako praskot
Svých vlastních
Ucpaných
Lebek
(Nové mýty)

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.