Vybíráme
9. 6. 2021, WEBREDAKTOR

V prosinci roku 2020 se v Artotéce uskutečnila výstava Pavla Kytnera – V principech řádu. Prohlédněte si výstavu ve fotogalerii!

V principech řádu

Hledat uspořádání ve světě sestaveném z dílčích částí je hlavním tématem Pavla Kytnera, studenta třetího ročníku Akademie výtvarných umění, ateliéru grafiky I. V jeho díle se objevuje nutkání pohroužit se do obyčejných každodenních situací, míst či objektů a nalézat v nich zdánlivě nesouvisející pojítka. V přírodě, ve které se jasné uspořádání zdá někdy naprosto očividné, abstrahuje vše okolní, aby zůstal jen onen princip. Tento princip řádu hledá i v civilních tématech, snad právě proto, že i každodenní život a život obecně někdy volá po uspořádanosti.

A tak se jeví tato potřeba jako velmi známá a důležitá, potřeba „zařazení“ věcí do většího celku. Jakési přebrání. V tomto řádu je něco velmi přitažlivého, co je nám lidem blízké, a to je originalita. Přestože jsme všichni lidmi, každý z nás je jedinečný, jiný. Tak je tomu i se stromy, listy, dny. Pod klamem, rouškou principu, lze nahlížet na jedinečnost. Tuto vzájemnost má smysl si uvědomit.

Prohlédněte si výstavu ve fotogalerii!

Mohlo by vás zajímat

Artotéka je součástí pobočky Opatov. Půjčujeme obrazy domů. Nabízíme umělecké reprodukce českých a světových malířů. Máme rozsáhlou sbírku grafik českých umělců druhé poloviny dvacátého století. Reprodukce malířských děl máme k půjčení v rámech i ve formě volných listů. Grafiky rámované nebo paspartované.

Každý měsíc pořádáme ve foyer pobočky Opatov výstavu, na níž představujeme současné výtvarné umělce – grafiky, malíře, ilustrátory, fotografy či sochaře. Připravujeme besedy a přednášky pro školy i návštěvníky knihovny.

Představujeme Artotéku – video na YouTube