Vybíráme
30. 7. 2021, WEBREDAKTOR

Přijďte si pro osivo z břevnovské Semínkovny!

Semínkovna – co to je a jak to funguje

Semínkovna na Břevnově vznikla dokonce jako vůbec jedna z prvních semínkoven v České republice. Iniciátorkou a zakladatelkou je Klára Hrdá, která během svých pobytů ve Francii a Belgii semínkovny poznala. Nadchla se pro ně a s iniciativou začala u nás v roce 2015.

Semínkovny fungují na podobném principu jako knihovny, jen místo půjčených knih si domů přinesete vybrané osivo. Zároveň se, ale zavazujete, že ho po vypěstování necháte část na semeno. To potom vrátíte na podzim usušené, nasáčkované a popsané zpět do semínkovny. Neurodilo se? Nevadí, můžete přinést zpět i jiný druh. Důraz klademe na to, aby byla semínka v bio kvalitě. Co to znamená? Semínka by měla být chemicky neošetřená, hnojená pouze organickými hnojivy a neměla by být geneticky modifikovaná. Nenajdete zde samozřejmě ani invazivní rostliny a rostliny obsahující návykové látky.

Tip! Stáhněte si aktuální nabídku osiva. PDF, 243 kB]

Jak to bylo dřív

Semenaření bylo dřív naprosto běžnou součástí života na venkově. Každý pěstitel spoléhal na vlastní síly a dbal na to, aby ponechal semena těch nejlepších, největších a nejranějších plodin na vysetí v následujícím roce. Tím odrůdu přirozeným způsobem šlechtil. Takto vznikly naše místní krajové a rodinné odrůdy, které se předávaly z generace na generaci, a semena byla nedílnou součástí věna každé venkovské nevěsty.

Tento po staletí osvědčený způsob jsme opustili a možná si mnozí ani neuvědomují, že semínka většiny zeleniny a květin, která běžně nakupujeme v obchodech, jsou hybridní. Vznikla záměrným umělým křížením dvou rostlin (řízeným opylením) a označují se F1. Pokud byste ale zasadili semínka potomků těchto rostlin, budou jejich genetické vlastnosti nevyrovnané a degenerované. Budou k opětovnému vysetí nevhodná a vy pak musíte každý rok kupovat semínka nová. To se vám u krajových odrůd nestane, ty můžete sami opakovaně semenařit a jejich vlastnosti zůstanou stejné. Dnes může semínkovna pomoci zachránit a znovu vrátit do přírody některé vymírající druhy planých rostlin, které kvůli postřiku pesticidy a nadměrnému hnojení mizí.

Mohlo by vás zajímat

Pro zájemce jsme připravili seznam osiva, kde najdete veliké množství rostlin vhodných pro květnatou louku, mnohé z nich se vyskytují vzácně.