Vybíráme
30. 9. 2021, WEBREDAKTOR

V říjnu 2021 zveme na koncerty Zemlinského kvarteta i souboru Asonance i na mezinárodní festival židovské hudby MAŽIF. Sázkou na jistotu jsou přednášky Martina Hilského.

Akce se konají ve velkém sále Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Koncerty

13. 10. 2021 – Zemlinského kvarteto

Vstupné 290 Kč / senioři, studenti 150 Kč, velký sál v 19.30
Při sestavování programu koncertů, které postupně představí všech čtrnáct smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka, je obtížné zařadit do každého večera nějakého vzácného hosta. Koncert bude je jedním ze dvou večerů série 4plus zaměřených výhradně na kvartetní tvorbu. Raný kvartet D dur představuje Dvořákovu snahu vyrovnat se s wagnerovským vlivem, ovšem nacházíme zde již typické slovanské prvky, ať už první náznaky autorovy schopnosti fenomenální melodiky.
Vstupenky si kupte zde >>>

15. 10. 2021 – Desátý mezinárodní festival židovské hudby MAŽIF

Vstup zdarma, velký sál v 19.30
MUZIKA JUDAIKA uvádí v rámci mezinárodního festivalu židovské hudby MAŽIF X koncerty Dua Tenerama a hudebního tělesa Trombenik. Duo Teneramo jsou vynikající hudebníci z Německa, kteří zahrají v neobvyklém obsazení skladby světových autorů vážné hudby. Trombenik je těleso hrající klezmer-world music. Registrace na Blanka Vogelová, telefon +420 739 020 260, email: muzikajudaika@seznam.cz.
Více se dozvíte zde >>>

21. 10. 2021 – Asonance

Vstupné 290 Kč, velký sál ve 20.00
Skupina Asonance patří k nejstarším skupinám působícím na české folkové scéně – její vznik se datuje až do roku 1976. Skupina patří k uznávaným interpretům irských a skotských balad, tanců a instrumentálních skladeb jako jsou reel, jig nebo hornpipe.
Vstupenky si kupte zde >>>

Divadlo

31. 10. 2021 – Čaroděj ze země Oz

Divadlo Říše loutek
Od 1. září 2021 se zcela unikátní divadelní prostor Říše loutek stal opět nedílnou součástí Městské knihovny v Praze. Architekt Jan Roith ho navrhl ve stylu art deco s velkoryse řešeným zákulisím a scénou vybavenou moderním technickým zařízením, které funguje dodnes. Divadlo se pod vedením sochaře Vojtěcha Suchardy a jeho manželky, kteří mu vtiskli výraznou uměleckou tvář, brzy stalo reprezentativní městskou loutkovou scénou a nejmodernějším loutkovým divadlem na světě. Soubor tu hraje pro děti už 100 let a nyní se znovu vrací „pod křídla“ Městské knihovny v Praze. Návštěvníci se mohou od září těšit nejen na víkendová představení souboru Říše loutek pro děti, ale i na loutkové workshopy a tvůrčí dílny, hostující loutková divadla, literární pořady, apod. Více o Říši loutek na www.riseloutek.cz

Malou Dorotku a jejího pejska odnese tornádo do země, kde vládne veliký a strašlivý kouzelník Oz, kterého ale nikdo neviděl.

Vstupenky si kupte zde >>>

Literatura

20. 10. 2021 – Shakespeare a jeho doba: Politické hry: Julius Caesar

Vstupné 80 Kč, velký sál v 19.00
Hra se odehrává v době, kdy stoupá Caesarova moc a díky jeho absolutistickým tendencím hrozí zánik moci senátu republikánského Říma. Ve chvíli, kdy jeho vliv již nelze potlačit politickými prostředky, je Julius Caesar zavražděn. Názory na tuto politickou vraždu se dodnes různí – byla to politická nutnost nebo politický zločin? Přednáší prof. PhDr. Martin Hilský, CSc.
Vstupenky si kupte zde >>>