Vybíráme
13. 10. 2021, WEBREDAKTOR

Říše loutek – unikátní prostor pro loutkové divadlo se znovu vrací pod správu naší knihovny.

Unikátní prostor

Unikátní prostor Říše loutek se nachází v Žatecké ulici a je součástí budovy Ústřední knihovny, která byla postavena v roce 1928. Historicky byl prostor tradiční součástí naší knihovny, ale během let střídal různé provozovatele. Nyní se znovu vrací pod naši správu. Rádi bychom navázali a rozvíjeli původní smysl prostoru – loutkové divadlo pro děti.

Jak najdete divadelní představení, které se konají v Říši loutek? Stačí v akcích zvolit filtr divadlo a Ústřední knihovna a zobrazí se vám výpis jednotlivých představení. Na webu prostor označujeme jako Sál Žatecká a vždy je uveden u příslušné akce. Po rozkliknutí si můžete rezervovat vstupenky nebo si je koupit online.

PROGRAM SÁLU ŽATECKÁ NA NAŠEM WEBU

Autorem ilustrační fotografie je Richard Homola.

Historie a partneři

Divadélko „V říši loutek“ založili sochař Vojtěch Sucharda a jeho žena, malířka Anna Suchardová-Brichová. Divadlo si brzy vydobylo značné umělecké renomé a jeho stávající prostory na Letné začaly být nevyhovující. Proto začal soubor působit v nově postavené budově Ústřední knihovny, která s provozem divadla počítala. Vnitřní prostory Říše loutek dodnes fascinují návštěvníky. Zejména výzdobou hlediště ve stylu art deco, kde vás upoutá hvězdné nebe nad hlavou a mnoho dalších, netradičních prvků.

Zásadním partnerem je spolek Divadlo Říše loutek, který sídlí právě v Žatecké ulici a bez přerušení hraje převážně dětská představení od roku 1928. Do budoucna chystáme spolupráci s dalšími partnery – například se Spolkem pro vydávání časopisu Loutkář, spolkem Loutky v nemocnici a Centrem českého loutkařství.

Mohlo by vás zajímat

Soubor Divadlo Říše loutek oslavil v loňském roce století svého působení výstavou v Muzeu města Prahy. K výročí jsme natočili krátký dokument s bonusovým přídavkem, které si můžete pustit na YouTube.

Zbylé ilustrační fotografie pocházejí z webu Říše loutek.