E-knihy
12. 10. 2021, WEBREDAKTOR

Babí léto je v plném proudu a toto zvláštní období je ideální pro četbu poezie. Stáhněte si sbírky českých i světových básníků.

Gabriel, Jan – Cigarety se nehladí

Šestá sbírka veršů surrealistického básníka, výtvarníka a překladatele obsahuje poezii, která souzní s autorovou předcházející tvorbou a navazuje na její linii.

Sám Jan Gabriel charakterizuje svou poesii takto: „Nikdy nevím, co mě láká víc. Zda konkrétnost ulic, svéhlavost nároží, potrhlá gesta chodců či jen jejich stíny a tajemný odlesk věcí či těkavá hra čistě soukromého představení. Hledání tajné a ztracené řeči, stejně tak konkrétní jako abstraktní, často jen rozmazané kdesi v zapadajícím slunci nad karlínským viaduktem, banálním i poněkud zlověstným, který pouze čas od času čeří vzduch. Jako když chceme rozfoukat plamínek ve vlastním snění, aby ho o chvíli později málem zase sfoukla deklasovaná strohost a nečitelnost burzovních zpráv“.

Holub, Miroslav – Interferon, čili, o divadle

Soubor textů Miroslava Holuba, lékaře-imunologa a jednoho z nejznámějších českých básníků, který byl poprvé publikován roku 1986 a jehož inspirace pochází především z podnětů a poznatků z oblasti exaktních věd.

Soubor Miroslava Holuba obsahuje také originální scénické básně, jejichž celistvost tkví ve snaze zachytit a popsat alespoň část „divadla světa“, v němž se pohybují lidé podléhající neúprosnému civilizačnímu vývoji. V básníkových obrazech vzlíná zlo, neschopnost komunikace, chaos a společenská uniformita, v níž se i pimprlové divadlo podrobuje řádu a drilu. Vždyť v něm velení třímá bezduchý principál propagující myšlenku, že „je vhodné, aby všechno mělo svou linii i páteř“. Tedy i Kašpárek, jehož nesplnitelným snem je „zazvonit (vesele) rolničkami a promluvit vlastním hlasem… ze své vlastní hlavy“, nikoliv oním napořád nalinkovaným textem. I tímto výjevem básník více než zřetelně naznačuje, o čem je bytostně přesvědčen a jak chápe dobovou skutečnost.

Campana, Dino – Šílený Orfeus

Výbor z poezie italského „prokletého“ básníka Dina Campany, jehož dílo se dočkalo společenského uznání a literárního věhlasu až několik desítek let po jeho smrti.

Rozsáhlý výbor z Campanova díla obsahuje téměř celou jeho jedinou knihu poezie „Orfické písně“ a navíc i ukázky z tvorby, nalezené v básníkově pozůstalosti. Campana patřil mezi autory, kteří se pokoušeli definovat postavení člověka v prudce se rozvíjející moderní společnosti, která mířila do budoucnosti překotným tempem, podobajícímu se v některých okamžicích nespoutaným a neovladatelným přírodním katastrofám. Tento pocit ještě více umocňoval básníkův vnitřní nepokoj, postupně se měnil až v bolestnou touhu nezůstávat na jednom místě, toulat po kopcích a horách, hledat místo, kde by našel ticho a klid, v němž by tvořil a psal. Byl to trýznivý útěk od lidské společnosti, který si vyžádal tragickou daň. Ale zároveň i krok k objasnění role lidského osudu v porovnání s dávnou orfickou legendou, jehož zpodobnění dodnes udivuje hlubokou imaginací a až vizionářskými představami.

Pessoa, Fernando – Nevinnost je nemyslet

Antologie z tvorby významného portugalského básníka první poloviny dvacátého století obsahuje verše, které autor napsal pod jménem Alberto Caeiro.

Fernando Pessoa nechal během svého života vzniknout řadě fiktivních básnických osobností (tzv. heteronym), mezi nimiž zaujímá významné postavení Alberto Caeiro. Tuto postavu obdařil autor jednoduchým stylem a volným veršem, v němž byl zakomponován svět, jemuž vládl prostý a přirozený řád v přírodním koloritu. Mistr Caeiro se svým dílem a životem stal pro Pessou příležitostí, aby mohl na tomto vymyšleném tvůrci demonstrovat i rozvinout nejrůznější variace paganistické koncepce, to znamená pohanského pohledu na svět. K posílení těchto tendencí proto připojil ke Caeirově poezii i množství kritických poznámek, dále pak obdivné glosy, jimiž svého mistra zahrnovali jeho žáci (rovněž fiktivní), korespondenci i záznamy diskuzí, do nichž vstupoval i sám Fernando Pessoa. Poněkud překvapivě však Pessoa Alberta Caeira „usmrtil“ už v jeho šestadvaceti letech.

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat