Vybíráme
21. 10. 2021, WEBREDAKTOR

Na Státní svátek ve čtvrtek 28. října 2021 mají naše pobočky zavřeno s jednou malou výjimkou. Můžete zajít na exkurzi do Ústřední knihovny a poznat její tajná zákoutí.

Jak to vypadá ve skladu Ústřední knihovny a jak funguje samoobslužná linka na vracení knih? Přijďte prozkoumat tajná zákoutí knihovny v rámci Dne otevřených dveří pořádaného Magistrátem hlavního města Prahy. Co vás čeká? Komentovaná prohlídka s našimi knihovníky, kteří vás provedou po prostorách Ústřední knihovny, které běžně neuvidíte.

Vyrazte na exkurzi 28. října

Doba exkurze se odhaduje přibližně na hodinu. Sraz je před hlavním vchodem do knihovny z Mariánského náměstí. Začíná se v 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00 hodin. Tip! Jste našimi čtenáři? Během dne otevřených dveří můžete knihy vracet a můžete si je půjčovat z volného výběru. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.

Dny otevřených dveří

Tradice Dnů otevřených dveří, která veřejnosti zpřístupňuje prostory, instituce či budovy, kam není možné běžně vstoupit, vznikla nejspíše ve druhé polovině 20. století ve Francii. V roce 1963 se v Toulouse konal k 50. výročí zahájení provozu tamního letiště den „Portes ouvertes à Francazal“ a „otevřené dveře“ se postupně rozšířily do dalších měst a zemí.

Den otevřených dveří pražského Magistrátu se datuje od roku 2001 a v letošním roce nabídne například návštěvu Rezidence primátora hl. m. Prahy ve stylu art deco, kterou navrhl architekt František Roith a která je součástí budovy Městské knihovny. Dalším otevřeným prostorem je budova Nové radnice na Mariánském náměstí či Škodovy salonky v Jungmannově ulici. Akce bude obohacena o množství doprovodného programu v režii příspěvkových organizací Magistrátu, mezi které patří i Městská knihovna v Praze.

Mohlo by vás zajímat

Autorem ilustračních fotografií Ústřední knihovny je Jiří Podrazil.
Tip! Prohlédněte si Ústřední knihovnu ve fotogalerii.

Podmínky pro návštěvníky akcí

Návštěvníci kulturních a vzdělávacích akcí musí splňovat podmínky dle aktuálně platného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Podrobnosti čtěte na www.mlp.cz/podminkyucasti.