E-knihy
3. 11. 2021, WEBREDAKTOR

Stáhněte si povídky, novely a romány jednoho z nejznámějších a nejoblíbenějších současných prozaiků.

Autor začínal jako básník a postupně se vyprofiloval jako obratný vypravěč bizarních i zdánlivě banálních příběhů, které přebývají uvnitř skutečnosti. Hakla jako prozaika charakterizuje mimořádný cit pro mluvenou řeč, přesný jazyk i osobitá obraznost. To vše jako by jej pojilo s jiným prozaikem majícím básnické kořeny – Bohumilem Hrabalem, který se nazýval nikoli spisovatelem, ale „zapisovatelem“. Vybíráme tři méně známé knihy, které zároveň patří k nejpozoruhodnějším Haklovým dílům. Stáhnout si samozřejmě můžete všechny e-knihy, které od Emila Hakla máme.

Ilustrační fotografie Emila Hakla pochází z Wikimedia Commons a jejím autorem je Jakub Goldman, Own work / CC BY-SA 4.0

Konec světa

Autor nás přivádí do světa více méně uzavřeného mezi zdi vršovických, žižkovských, libeňských, smíchovských a vinohradských činžáků, hospůdek, hospod a pajzlů, a figur v těchto kulisách se pohybujících a setkávajících se v předem ztracených kontaktech. Sebe sama autor v jednom z příběhů charakterizuje jako „nejistou existenci“, ostatní postavy tvoří barvité panoptikum od bohémů po „houmlesáky“. Nejde však o nějaké „rázovité obrázky“, ale o silně existenciálně zabarvená a velmi přiléhavá zamyšlení nad životem vlastním a současnou společností vůbec. Jazyk i styl přirozeně přizpůsobené tématu, sebeironizující, posmutněle vtipné, přes občasnou morbiditu vcelku bohatě poetické, a velmi otevřené vyprávění, dialogy výborně odposlouchané, včetně skvěle zachycené pokleslé pražštiny většiny postav.

Let čarodějnice, aneb, civilní dobrodružství

Rutinní život mladého redaktora společenského magazínu se náhle obrátí v momentě, když si v obchodním centru zakoupí kapesní nůž a po střetu s ochrankou supermarketu ho jednomu strážci bodne do břicha. Hlavní hrdina po této události utíká do portugalské emigrace, kde chce založit nový život, avšak po nezdařeném vztahu s vdanou maďarskou emigrantkou se vrací zpět do Prahy. Netuší však, že ho tu čeká větší peklo než předpokládal. V Letu čarodějnice se Hakl volně vrací k románu Intimní schránka Sabriny Black, ale ve výsledku jde o vyprávění hutnější a mnohem vyspělejší.

Skutečná událost

Vypravěčem je padesátiletý muž, jehož zaměstnání „není zajímavé“ a proto se ho chystá co nejdříve opustit. Je také literárně činný, hned v úvodní kapitole ho zastihneme ve chvíli, kdy odlétá na festival do Osla krátce po činech Anderse Breivika. Společnicí na cestě mu je kniha o frakci Rudá armáda, která děsila svými teroristickými útoky západoněmeckou společnost v sedmdesátých letech 20. století. Protagonistovým nejbližším kamarádem je Evžen, který se i s rodinou stane obětí exekutorské nenasytnosti. Kvůli malichernému nedoplatku je mu zkonfiskován dům, na nějž byl hrdý. V této chvíli ztratí hlavní postava poslední iluze o tom, že žije v právní společnosti. Když poté dostane od Evženova kolegy nabídku podílet se na extrémní akci, jejíž obětí by se stal jeden z právníků, propojený s nechvalně proslulou exekutorskou praxí, rozhodne se na této „skutečné události“ osobně podílet.

Jak stáhnout e-knihu

Jak stahovat e-knihy? Podívejte se na návod!

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat