Vybíráme
8. 11. 2021, WEBREDAKTOR

V listopadu čekají návštěvníky Oddělení pragensií více příběhy lidí než budov.

Dozvíte se, jak se bydlelo ve Zlaté uličce, překvapením bude, kolik skvělých sportovců působilo v Praze 10, a mladší zjistí, cože vlastně znamenalo „Husákovo ticho“. Název článku „Aby na nic a na nikoho…“ odkazuje na knihu o práci jedné významné paměťové instituce.

Nové knihy v Pragensiích

Kdo by neznal jména jako Špotáková, Bican, Plánička, Panenka? Medailony jmenovaných stejně jako desítek dalších slavných sportovců, kteří působili nebo působí na území dnešního desátého pražského obvodu, najdete v knížce Slavní sportovci Prahy 10. Zmiňme alespoň mistryni světa v šermu z r. 1938 Marii Krůbovou-Šedivou a mistryni světa v gymnastice z r. 1966 Jindru Košťálovou, dodnes aktivní náčelnici Sokola v Záběhlicích.

Populárně zpracovaná kniha s výmluvným názvem Zlatá ulička seznamuje čtenáře nejen s historií jedné z nejznámějších turistických atrakcí Prahy. Nabízí i pohled na život v jednotlivých domečcích a umělecké zpracování motivu: reprodukce obrazů a starých fotografií stejně jako odraz ve vzpomínkách a literárních dílech.

Stavění i bourání pomníků známých osobností, pojmenovávání a časem opět přejmenovávání názvů veřejných prostranství patří ke koloritu každé doby. Odráží periodická údobí politického nadšení i střízlivění, „oblev“ i „tuhnutí“. Odborná publikace Mezi Stalinovou třídou a Husákovým tichem nás seznámí s místním názvoslovím v Praze od války až do r. 1989.

Aby na nic a na nikoho nebylo zapomenuto je název publikace o činnosti Národního archivu a jeho historii. Seznamuje čtenáře s institucí, prací archivářů a nabízenými službami včetně knihovny.

Půjčte si novinky z pragensií!

Výběr a text Václav Drašnar, Oddělení pragensií