Vybíráme
18. 11. 2021, WEBREDAKTOR

Přečtěte si online nové číslo výročního časopisu Athene. Co se v něm dočtete? Naše knihovna se stala knihovnou roku, můžete si v ní půjčit pilu na dřevo a mnoho dalšího. Během minulého i letošního roku jsme se vyrovnávali s největší výzvou: pandemií coronaviru.

Výroční časopis Athene 2020

Začátkem roku 2020 to vypadalo na rok plný novinek a s nimi spojených očekávání. Naplánováno bylo otevření dvou nových poboček – Jezerka a Hloubětín a dvou kreativních prostorů – DOK16 na smíchovské náplavce a Suterénu v Ústřední knihovně. Roční téma odvozené od životního jubilea učitele národů Jana Amose Komenského mělo knihovnu představit jako místo celoživotního učení a hledat nové cesty spolupráce se školami. No, a pak přišel virus.

Ne že bychom plán nesplnili, jen všechno probíhalo trochu jinak, než jsme na začátku roku očekávali. Nové knihovny jsme otevřeli – a za pár týdnů zase zavřeli. Například DOK16 se ale velmi rychle stal nepostradatelnou součástí života náplavek, a když nešlo vyrábět na místě v dílně, přesunula se jeho činnost do online prostoru. A učit se bylo přímo nutností. Témata se nabízela sama. Jak udržet složitý organismus knihovny v chodu, když se nemůžeme fyzicky setkávat.

Jak spolupracovat se školami, když všichni jsou dostupní jen online. Jak nabídnout relevantní služby, když lidé mohou přijít do knihovny jen přes web. Jak efektivně a příjemně nabídnout kulturu a vzdělávání v online prostředí. A také to nejdůležitější: jak neztratit kontakt se čtenáři.

Hledali jsme, poznávali, objevovali a děkujeme všem, kdo byli a stále jsou s námi. I když knihovna už je zase otevřená, její stopa v online prostředí zůstává jako další prostor k rozvoji služeb, které tak jsou snadno dostupné odkudkoli, kde je internetové připojení.

Lenka Hanzlíková, editorka časopisu Athene a tisková mluvčí knihovny