Vybíráme
3. 12. 2021, WEBREDAKTOR

Udělejte druhým Vánoce. Nemáte už doma místo pro knihy? Vyberte ty nejhezčí, zabalte je jako dárek a odneste je do některé z našich knihobudek.

Průzkumy českého čtenářského prostředí ukazují, že většina českých domácností má doma nějakou tu knihu. Čtenářské domácnosti prý kolem 300. Je to dáno tradicí kupování knih, která se zatím u nás drží. Občas tak všichni řešíme, co s přečtenými knihami, které už doma mít nechceme.

Využijte naše knihobudky

Nejpřístupnější řešení z hlediska času i dostupnosti je tzv. „knihobudka“. Jen v Praze jich je podle portálu Mapy.cz přes dvě desítky. Která je pro vás ta nejbližší? Stačí zadat heslo „knihobudka“ do hledání na Mapy.cz. Odkud se knihobudky vzaly? Myšlenka knihovničky ve veřejném prostoru se objevila asi před deseti lety a přišla z USA. Tam začaly jako houby po dešti růst tzv. „Little Free Libraries“.

V České republice se iniciativa KnihoBudka propojila s trendem rušení telefonních budek, které hledaly nové využití. Z názvu projektu se záhy stalo široce užívané jméno pro pouliční knihovnu. Budka na knihy může mít různou podobu – od klasického dřevěného regálu, přes větší krmítko pro ptáky s dvířky, designový kousek veřejnému prostoru na míru až po zmíněné revitalizované vysloužilé telefonní budky.   

Naše knihovna provozuje tři knihobudky. Jedna je v Praze 15 na rohu ulice Golfová, další je regál Kniha do vlaku na nádraží Praha – Dejvice a nově také provozujeme knižní skříň v ulici Školská ve výloze stejnojmenné pobočky. Přístupná je přímo z ulice v provozní době pobočky