Křesadlo
27. 1. 2022, WEBREDAKTOR

E-knihovna začíná postupně vydávat prozaické i básnické dílo Jana Křesadla. První knihy, které si můžete stáhnout je sbírka povídek Království české a jiné polokatolické povídky, novela La Calle Neruda a záznamy snů.

Kdo byl Jan Křesadlo

Jan Křesadlo – fantomatický autor devadesátých let minulého století. Prozaik, jehož prvotina Mrchopěvci vyšla v exilu, a v emigrantské komunitě vzbudila velké pozdvižení. Autor, který jako klinický psycholog ve svých knihách mnohdy čerpal z pestrého katalogu sexuálních deviací. Postmodernista, v jehož textech se mísí zaujetí pro brakové čtivo, parodie, jazyková hra i nefalšovaná touha po poznání temných stránek lidské povahy. Co vlastně víme o člověku? Na tuto otázku jako by se každá kniha Jana Křesadla ptala znovu a znovu. A odpovědi byly mnohdy překvapivé, až bizarní.

Spisovatel a publicista Jan Jandourek nazval Křesadla právě tak – „stvořitelem bizarních světů“. Platí to pro mnoho Křesadlových knih. Třeba pro dystopický román Fuga trium. Jde tu o tři roviny vyprávění, kde v hlavním příběhu si jedna postava čte celý odlišný příběh a jiná zase ještě další příběh píše. Literární vědec Pavel Janáček zase v proslulém článku vyjmenoval důvody „proč nepustí Jana Křesadla do literatury". Některé publicisty zaráželo téma sexuálních aberací, kterému se Křesadlo věnoval ve sbírce povídek Slepá Bohyně. Zkrátka a dobře Jan Křesadlo budil vášně a měl své zaryté odpůrce i nadšené čtenáře.

Jan Křesadlo psal i poezii. Kromě příležitostných veršů, vytvořil i monumentální básnickou skladbu Hvězdoplavba / Astronautilía, epickou báseň, čítající 6575 veršů hexametrem v homérské starořečtině. Všechny tyto knihy postupně vydáme v e-knihovně. Už nyní si můžete stáhnout na níže uvedeném odkazu první tři počiny Jana Křesadla jako ochutnávku.

„Někdo přirovnal Křesadlův jazyk k Vančurovu. Jsou stejně zdobné a složité, ale zatímco Vančura se soustředil čistě na krásu a vysokou úroveň češtiny, Křesadlo je spíš hravý, ironický a pracuje s jazykem postmoderně – míchá odborné termíny a archaismy s nejhrubší vulgárností, propagandistická hesla s foneticky vnímanými lidovými popěvky, dělá jazykové vtipy v řečtině, latině, romštině a objeví se i sudetská němčina. Přitom se nevytahuje svou mohutnou lingvistickou znalostí, pořád je to nadsázka nebo groteska, tu smích, tu škleb. Koho to neodradí, ten se musí nadchnout.“

Čtenářka Ina Pražáková o Janu Křesadlovi na Databázi knih

Mohlo by vás zajímat

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy, dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.