Služby
15. 2. 2022, WEBREDAKTOR

Nabízíme virtuální alternativu čtenářského průkazu k plastové kartě.

Co to je virtuální průkaz

Virtuální průkaz je přenosný čárový kód, který můžete používat místo fyzického průkazu (Karta MKP, Lítačka, ISIC, In Karta). Pomocí virtuálního průkazu můžete využívat všechny naše služby. Můžete si půjčovat knihy a další dokumenty, využívat studijních prostor, rezervovat si čas na internetu nebo práci ve sdílených dílnách. Virtuální průkaz můžete sdílet s dalšími lidmi a umožnit jim tak přístup k základní službě knihovny – půjčování knih. Včetně vyzvedávání vašich splněných rezervací. Virtuální průkaz si vytvoříte v Mém účtu.

Virtuální průkaz si pak jako obrázek ve formátu PNG můžete uložit v podstatě kamkoliv (Google Drive, Fotky, poslat přes WhatsApp, Messenger), nebo nechat na místě a používat rovnou z našeho webu (obrázek čárového kódu zvětšíte kliknutím). Případně z naší aplikace MKP Tip! Protože číslo virtuálního průkazu je dlouhé, vyplatí se mít pro tyto účely nastavenou přezdívku (nick).

Dbejte na bezpečnost

Virtuálních průkazů si můžete vytvořit kolik chcete a můžete jim určit libovolnou dobu platnosti. Ke každému virtuálnímu průkazu si také generujete jeho vlastní, jedinečný PIN.

Pozor! Vlastník čtenářského účtu nese odpovědnost za veškeré závazky, které vzniknou použitím virtuálního průkazu. Nikoli ten, kdo virtuální průkaz za majitele použil. Virtuální průkaz přihlášený do zařízení na půjčování/vracení umožňuje přístup k výpisu všech výpůjček. Vaše heslo ke čtenářskému účtu nesdělujte nikdy a nikomu.

Návod na vytvoření virtuálního průkazu

  • Kliknete na tlačítko „Zobrazit“ v sekci „Průkazy“.
  • V sekci „Moje průkazy“ kliknete na červený nápis „Vytvořit nový virtuální průkaz“.
  • Přečtete si důležité upozornění, a pokud souhlasíte kliknete na nápis „Beru na vědomí“.
  • Nastavíte si název virtuálního průkazu, dobu platnosti a PIN k virtuálnímu průkazu. Potom kliknete na tlačítko „Potvrdit“. Co je dobré vědět? Pokud nezměníte dobu platnosti, bude kopírovat platnost vašeho členství. Stejně tak, pokud nezadáte PIN, bude se u průkazu používat aktuální PIN pro váš účet. Pozor! Vlastník čtenářského účtu nese odpovědnost za veškeré závazky, které vzniknou použitím virtuálního průkazu. Virtuální průkaz přihlášený do zařízení na půjčování/vracení umožňuje přístup k výpisu všech výpůjček. Vaše heslo ke čtenářskému účtu nesdělujte nikdy a nikomu.
  • Obdržíte hlášku „Průkaz byl úspěšně vytvořen“ a tím je váš nový virtuální průkaz hotov.
  • V sekci průkazy se vám budou kromě „fyzických“ průkazů, zobrazovat také všechny průkazy virtuální. Virtuální průkaz si pak jako obrázek ve formátu PNG můžete uložit v podstatě kamkoliv (Google Drive, Fotky, poslat přes WhatsApp, Messenger), nebo nechat na místě a používat rovnou z našeho webu (obrázek čárového kódu zvětšíte kliknutím). Virtuálním průkazům můžete upravovat dobu platnosti a můžete je také blokovat. Pozor! Odblokování je možné pouze při osobní návštěvě na některé z našich poboček nebo online při videohovoru na platformě ZOOM, který je možný od pondělí do pátku vždy od 15:00 do 20:00 hodin. V obou případech je třeba předložit doklad totožnosti.

Mohlo by vás zajímat

  • Jste čtenáři? Úplný přehled nejen o čtenářských průkazech vám poskytne Můj účet. Můžete kontrolovat vaše výpůjčky, rezervace, zobrazit si historii výpůjček a vytvářet a spravovat seznamy knih. Také si můžete vytvořit seznam akcí, které vás zajímají, a složit si peněžní zálohu. Jak na to? Stačí se přihlásit na našem webu.
  • Nejste ještě čtenáři? Zapsat do knihovny se můžete i online. Dospělí zaplatí za rok 60 Kč. Zdarma mají knihovnu děti do 15 let, senioři nad 70 let a lidé s průkazem TP, ZTP a ZTP-P. Čtenářský průkaz platí ve všech našich pobočkách.