E-knihy
10. 3. 2022, WEBREDAKTOR

Co můžete stahovat v e-knihovně? Román Marka Tomana Můj Golem z prostředí pražského židovského ghetta, básnickou sbírku Klekání pozoruhodného zapomenutého básníka Jana Opolského nebo klasiku Charlese Dickense – Příběh dvou měst.

Tip! Všechny novinky za únor můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Toman, Marek: Můj golem

Zpracování staré židovské legendy, jejíž atmosféru podtrhují celostránkové ilustrace Hany Puchové ve stylu moderního, černobílého komiksu.

Příběh z rudolfinské doby plyne v podání Marka Tomana uličkami pražského Židovského města tiše, ale velmi působivě. Na pozadí pověsti o Golemovi a Rabi Löwovi vyvstávají věčná témata dobra a zla, lidské síly a slabosti, tolerance a touhy po božských věcech. Doslov, který se týká historických souvislostí a kořenů starodávného příběhu i připojený slovníček jen potvrzují autorovu znalost dobových reálií, dějin židovského národa i židovské mystiky.

STÁHNĚTE SI

Opolský, Jan: Klekání

Druhá sbírka českého básníka Jana Opolského, představitele symbolistické poezie, která poprvé vyšla roku 1900.

Smutek, bolest a melancholie jsou průvodními znaky této sbírky veršů, v nichž básník jakoby rezignoval na všechny světlejší stránky života. Je to poezie zmaru lidských přání, neuskutečněných tužeb, které se snad jen občas promítnou do romantických snů, ale po probuzení ztrácejí na intenzitě a upadají opět do bezútěšné reality. Je to poezie totálního rozkladu, do níž jsou na druhé straně zakomponovány až překvapivě silné symbolistní a dekadentní akordy.

STÁHNĚTE SI

Dickens, Charles: Příběh dvou měst

Historický román anglického klasika, zasazený do Paříže a Londýna doby francouzské revoluce.

Jeden z nejúspěšnějších a nejčastěji zpracovávaných románů Charlese Dickense je rozčleněn do tří částí a původně byl vydáván časopisecky na pokračování. V příběhu několika ústředních postav – emigranta Darnaye, doktora Mannetta, jeho dcery Lucie či úředníka Lorryho – podává autor působivý a velmi emotivní obraz rozporuplné doby francouzské revoluce, a to jak šlechtické svévole, která ji iniciovala, tak krutovlády, v niž se revoluce brzy zvrhla. Titulními dvěma městy, v nichž se příběh odehrává, jsou Paříž a Londýn.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat

-