E-knihy
13. 4. 2022, WEBREDAKTOR

Co stahovat v e-knihovně? Prózu Jáchyma Topola, která Česko zavádí do třetí světové války s Ruskem. Sbírku pražsko-ukrajinské básnířky Marie Iljašenko. Nebo román Jana Jandourka o mladém knězi, co se vzdá víry kvůli ženě.

Tip! Všechny novinky za únor můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Topol, Jáchym: Kloktat dehet

Autor očima dětského hrdiny přepisuje české dějiny, zvláště šedesátá léta dvacátého století v Československu.

Lehce fantasmagorický román vypráví prostřednictvím malého kluka Ilji historii 60. let v Československu. V domově Domově se schází jen ta nejhorší sebranka usmrkanců, dětí odložených, nechtěných a ztracených. Autor popisuje hru osudu, kdy Češi statečně bojují proti ruským okupantům. V Čechách je rozpoutána třetí světová válka. Hrdinům sice chybí heroismus, o to víc oplývají malicherností, rasismem a nedostatkem vyšších ideálů. Sledujeme pokřivené vlastenectví s mnoha neblahými vedlejšími dopady.

STÁHNĚTE SI

Iljašenko, Marie: Osip míří na jih

Knižní debut překladatelky a básnířky s česko-polskými kořeny, narozené v Kyjevě a vyrůstající ve východních Čechách, obsahuje verše, které vznikaly v letech 2012–2014.

Marie Iljašenko bytostně vnímá rozmanitost kulturního světa, jímž procházela. Jsou tu polské a ukrajinské kontakty z dětských let, do nichž občas zasahují i ruské doteky, později středoevropský prostor, jenž se pro ni stává místem k trvalejšímu zakotvení. Je tu třeba kraj kolem Police nad Metují se stolovou horou Ostaš, místem údajně s téměř nadpřirozenou atmosférou.

STÁHNĚTE SI

Když do pekla, tak na pořádné kobyle

Jandourek, Jan
Román vypráví příběh mladého kněze, který kvůli ženě odmítne svůj stav duchovního a vrhne se do víru světského života.

Děj je časově velice rozsáhlý; od dětství hrdiny hluboko v naší komunistické minulosti přes listopadovou revoluci až k samému konci 20. století. Hlavní důraz je ale položen na dobu, kdy hrdina, který se právě stal čerstvým kaplanem v Litoměřicích, kde prožívá revoluční vření, se zamiluje do mladé dívky a odchází s ní do Prahy. Zde začne studovat sociologii a pracovat pro noviny.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat