Vybíráme
25. 4. 2022, WEBREDAKTOR

V dubnu 2022 pro vás Divadelní a filmové oddělení připravilo soubor textů o režisérce Věře Chytilové, monografii věnovanou vztahu českého divadla a Bertolda Brechta, poutavou encyklopedii fantasy filmu a výběr dévédéček.

Autorka neklidu

Věra Chytilová očima české filmové kritiky.

Publikace shromažďuje filmové kritiky na filmy této výrazné české režisérky a diskusi o jejím uměleckém odkazu pro současnost ve formě rozhovoru mezi filmovými kritiky.

PŮJČTE SI

Problém Brecht

Svazek zahrnuje různé pohledy na to, jak a čím Brecht provokoval české divadlo.

Proti tezi, že Češi nikdy neměli Brechta rádi, stojí interpretace jeho dramaturgie jako inspirace pro řadu praktických divadelníků, ať šlo o manifestační přihlášení se k jeho odkazu programem „politického divadla“ v brněnské Mahenově činohře od přelomu 50. a 60. let, nebo o rozvíjení komediálních postupů v Brechtově díle, jak ho prezentovalo slavné Divadlo na provázku v letech 70. a 80. či zlínský ansámbl. Svou zkušenost s Brechtem tak vedle historiků zasvěceně líčí divadelní praktici.

PŮJČTE SI

Encyklopedie fantasy filmu

Kniha obsahuje medailony jednotlivých filmů, které jsou řazeny podle subžánrů, do nichž svým charakterem spadají.

Dílem encyklopedie, dílem rozcestník a rádce pro všechny fanoušky filmové magie. Tahle kniha je velkou mapou pro všechny ochotné turisty, co chtějí navštěvovat nepřeberné množství kouzelných krajin. Fantasy ale není jen o udatných hrdinech, spanilých princeznách, zlých čarodějích a nepřemožitelných dracíc, zalistujte a zjistíte, že na otevření brány do žánru filmové fantasy nepotřebujete žádné speciální zaklínadlo.

PŮJČTE SI

Dubnová DVD

  • Gentlemani. Akční film scénáristy a režiséra Guye Ritchieho.

PŮJČTE SI

  • Talentovaný pan Ripley. Americký psychologický thriller natočený podle stejnojmenného románu Patricie Highsmithové. Scénář a režie: Anthony Minghella.

PŮJČTE SI

  • U Zlaté rukavice. Německé filmové drama natočené podle stejnojmenné knihy Heinze Strunka. Scénář a režie: Fatih Akin.

PŮJČTE SI